Polul Nord magnetic s-a mutat în mod misterior, astfel că toate hărțile ar putea fi greșite, relatează stirileprotv.ro. Prin urmare, cercetătorii sunt forțați să actualizeze mai devreme hărțile pentru navigație.
Astfel, oamenii de știință susțin că harta magnetică cu ajutorul căreia se realizează navigația ambarcațiunilor, avioanelor și submarinelor în Oceanul Arctic va suferi o actualizare fără precedent, mai devreme decât era prevăzut, și anume în anul 2020.
Publicația notează că acele busolelor indică Polul Nord magnetic, punct care şi-a schimbat poziţia, în mod imprevizibil, de pe coasta de nord a Canadei, unde se afla cu un secol în urmă, în mijlocul Oceanului Arctic, deplasându-se spre Rusia.
„Se deplasează cu circa 50 de kilometri pe an. Nu s-a deplasat prea mult în perioada 1900-1980, dar mişcarea sa s-a accelerat în ultimii 40 de ani”, a declarat vineri pentru Reuters Ciaran Beggan de la Observatorul Geologic Britanic (BGS) din Edinburgh, potrivit stirileprotv.ro.
Așadar, World Magnetic Model, harta câmpului magnetic al Pământului, este actualizată o dată la cinci ani, următoarea bornă fiind prevăzută pentru anul 2020. Totuși, printr-un demers fără precedent, forțele militare SUA au solicitat modificarea acesteia mai devreme.
Reprezentantul BGS, instituție care actualizează harta câmpului magnetic alături de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a SUA, susține că deplasarea polului afectează navigaţia în special în Oceanul Arctic, în nordul Canadei. NATO, forțele militare britanice și cele americane, dar și navigația civilă folosesc acest instrument.
Mişcarea polului, explică publicația, este determinată de schimbările imprevizibile ale fierului lichid din miezul planetei. O actualizare a modelului magnetic va fi lansată la 30 ianuarie, potrivit revistei Nature, amânată de la 15 ianuarie din cauza blocajului din administraţia SUA.
Faptul că polul îşi schimbă rapid poziţia face ca această regiune să fie mai predispusă la erori grave”, a declarat pentru revista Nature Arnaud Chulliat, specialist în geomagnetism la Universitatea Colorado din Boulder şi la Centrele Naţionale pentru Informaţii despre Mediu din cadrul NOAA, potrivit stirileprotv.ro.