Argeș: Viceprimarul și secretarul Primăriei Șuici, trimiși în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene

Argeș: Viceprimarul și secretarul Primăriei Șuici, trimiși în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a viceprimarului comunei Șuici, județul Argeș, Constantin Găbrian, și a secretarului instituției, Cateluța Marinescu, într-un dosar de fraudare de fonduri europene.

Potrivit unui comunicat al DNA, viceprimarul este acuzat de fals intelectual, complicitate la înșelăciune și la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Aceleași fapte au fost reținute și în sarcina lui Ion Stătică, inspector în primărie.

Cateluța Marinescu, secretar al Primăriei Șuici, a fost deferită justiției pentru înșelăciune și folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriu, procurorii spun că „în cursul anului 2011, inculpata Marinescu Cateluța, în calitate de reprezentant al Asociației Crescătorilor de Animale și Producție Vegetală Șuici, beneficiind de ajutorul celorlalți doi inculpați, a folosit documente false, inexacte și incomplete în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, aspecte care au condus la obținerea unui sprijin financiar în valoare de 269.134,88 lei, reprezentând fonduri din bugetul general al Uniunii Europene și plăți naționale directe complementare din bugetul național”.

Potrivit DNA, Marinescu Cateluța ar fi depus la instituția respectivă un contract de concesiune încheiat în stare de conflict de interese, nul absolut și o adeverință completată în fals, de ceilalți doi inculpați, în care se atestau împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că, numărul de animale deținute de asociație, nu avea corespondent în situația reală.

Inculpații din acest dosar au mai fost trimiși în judecată într-un alt dosar penal pentru fapte similare.

„Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Argeș s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 269.134,88 lei, precum și dobânzile și penalitățile datorate până la data efectuării plății integrale a debitului.

În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Găbrian Constantin și Stătică Ion, până la concurența sumei de 269.134,88 lei”, se arată în comunicatul DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.