Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților cere clericilor și monahilor să respecte regulile în vigoare / IPJ Suceava: „Mai ales în mediul rural, astfel de măsuri de prevenție nu sunt respectate”

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților cere clericilor și monahilor să respecte regulile în vigoare / IPJ Suceava: „Mai ales în mediul rural, astfel de măsuri de prevenție nu sunt respectate”

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților îndeamnă din nou și monahii din Eparhie să respecte cu strictețe măsurile igienico-sanitare în vigoare și să intensifice activitățile de prevenire a răspândirii virusului COVID-19, după ce IPJ Suceava a semnalat faptul că, în special în mediul rural, măsurile restrictive nu se respectă, scrie presa locală.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, apel pentru respectarea regulilor în vigoare

Astfel, într-un comunicat al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților clericii și monahii sunt atenționați să ia act de o adresă transmisă de Poliția Județeană Suceava în acest sens.

Comandantul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, comisar șef Adrian Buga, a atras atenția că, în contextul actual, se impune intensificarea activităților de prevenire a răspândirii virusușui SARS-CoV-2. Mai mult, șeful Poliției Județene Suceava face referire și la actele normative care trebuie adoptate în zona și în incinta lăcașelor de cult și modalitatea de desfășurare a activităților cultelor religioase.

„Personalul clerical are în aceste momente, mai mult ca oricând, un rol puternic de formator de opinie și are capacitatea de a responsabiliza populația cu privire la normele de siguranță sanitară”, a transmis comisar șef Adrian Buga, indicând că, mai ales în mediul rural, astfel de măsuri de prevenție nu sunt respectate iar personalul bisericesc nu manifestă suficientă preocupare față de această problematică, vulnerabilizând comunitățile pe care le deservesc.

Comandantul IPJ Suceava a cerut Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților să solicite clerului să respecte legea pentru „a grăbi reluarea cât mai curând a stării de normalitate și siguranță sanitară”.

Reguli încălcate pentru o binecuvântare a noului arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor

Amintim, ÎPS Calinic Botoşăneanul, noul arhiepiscop al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, ales după decesul ÎPS Pimen din cauza COVID-19, a fost întâmpinat de o mulțime de oameni, care au ignorat recomandările de distanțare socială, îmbulzindu-se pentru a fi mai aproape de acesta.

Momentul în care credincioşii s-au înghesuit ca să obţină binecuvântarea ierarhilor a fost transmis pe Facebook, iar autoritățile locale nu au reacționat în niciun fel.

Mai mult, șeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, Marian Lungu, a declarat că jandarmii n-au dat nicio amendă la mănăstire, pentru că n-au avut efective la faţa locului. „N-am ştiut eveniment şi n-am avut efective la faţa locului”.

ÎPS Pimen, răpus de coronavirus

Pe 20 mai, ÎnaltpreasfinţitulPimen, fostul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani.

Clericul a decedat la Institutul Matei Balș din București, unde se afla internat, după ce a fost diagnosticat cu COVID-19 pe 20 aprilie 2020.

Pe 16 aprilie, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a luat parte la o ceremonie religioasă în aer liber, în urma căreia s-a simțit rău, apoi a ținut slujba de Înviere împreună cu preoți și călugări de la biserica Sfântul Gheorghe, de la Mănăstirea Sfântul Ioan din Suceava.

Ierarhul, cel mai bătrân membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost adus de la Suceava la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din București cu un elicopter, atunci când simptomele de pneumonie severă au debutat.