Arhitect: Clienții a peste 80% dintre barurile din centrul vechi se pot trezi cu tavanul în cap

Arhitect: Clienții a peste 80% dintre barurile din centrul vechi se pot trezi cu tavanul în cap
Foto: zf.ro

Arhitectul șef al Sectorului 3, Ștefan Dumitrașcu, spune că în peste 80% dintre barurile aflate în centrul vechi al Capitalei există pericolul ca oamenii să se trezească cu “tavanul în cap din senin”.

Potrivit acestuia, majoritatea clădirilor din zona Lipscani sunt aproape de colaps, chiar și în lipsa unui seism.

„Nu vorbesc doar de colapsul clădirilor în cazul unui seism chiar mediu ca intensitate. Vorbesc de incidente care se petrec fără a exista niciun fel de cutremur, când te poţi trezi cu un tavan în cap sau cu elemente de decor nestructurale, precum amoraşii de ispos. Şi când cade o piesă de 50 de kilograme de la 10 metri înălţime, te poţi conidera norocos dacă nu te-a nimerit”, a declarat Dumitrașcu pentru Mediafax.

Arhitectul crede că astfel de evenimente sunt foarte probabile dat fiind faptul că proprietarii clădirilor refuză să demareze lucrările de reabilitare.

„Peste 80% dintre aceste clădiri au durata de folosinţă expirată şi toate prescripţiile tehnice depăşite. Clădirile îmbătrânesc în timp şi trebuie înlocuite sau refăcute. Sunt clădiri construite în perioada interbelică şi altele chiar în 1910. Nimeni nu face nimic. Stăm şi ne uităm la ele şi aşteptăm să cadă”, a mai adăugat acesta.

În cazul unui seism puternic specialiștii spun că centrul vechi este prima parte a Capitalei care va cădea, majoritatea clădirilor având bulină cu gradul 1 de risc seismic.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)