Asociaţia Aeroporturilor din România: Traficul de pasageri din România va scădea cu 61% până la sfârşitul anului / Cele 17 aeroporturi din țară, afectate de criza COVID-19

Asociaţia Aeroporturilor din România: Traficul de pasageri din România va scădea cu 61% până la sfârşitul anului / Cele 17 aeroporturi din țară, afectate de criza COVID-19

Potrivit Asociaţiei Aeroporturilor din România (AAR), traficul de pasageri de pe cele 17 aeroporturi din România va scădea cu 61% până la sfârşitul anului 2020, estimându-se un trafic total de 9.085.000 de pasageri.
Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței anuale a AAR, ce are loc în perioada 24-26 august, în staţiunea Venus.

„În speţă, relativ la situaţia epidemiologică cu care ne confruntăm şi faţă de care suntem nevoiţi să ne adaptăm activitatea în aeroporturi şi sistemele de lucru cu pasagerii, vom propune proceduri operaţionale noi cu sisteme de dezinfectare „no touch” cu ecran Samsung integrat şi soluţii profesionale de digitalizare în aeroporturi, vom aborda strategiile de dezvoltare a aeroporturilor din România, cu investiţii în siguranţa şi securitatea aeronautică şi investiţii în infrastructura aeroportuară”, a mai declarat Directorul general al Aeroportului Internaţional „Mihail Kogălniceanu” – Constanţa, Bogdan Artagea, citat de Agerpres.

Aeroportul din Timişoara, sprijinit de Comisia Europeană, pentru pagubele cauzate de pandemia de COVID-19

Din cauza restricțiilor aplicate din data de 16 martie de România, în încercarea de a limita răspândirea coronavirusului, companiile aeriene ce operează zboruri pe aeroportul din Timişoara și-au redus numărul de curse regulate inițial, ajungându-se apoi la încetarea totală a operaţiunilor de zbor, la 25 martie. Pauza a durat până pe 17 iunie, când au fost eliminate măsurile restrictive, iar operaţiunile de trafic aerian au început să fie reluate.

Acum, aeroportul Traian Vuia din Timişoara va primi sprijin public de la Comisia Europeană, în valoare de aproximativ un milion de euro (4,8 milioane de lei), pentru a putea compensa pagubele în urma pandemiei de COVID-19.

Guvernul României acordă ajutoare de stat pentru 5 aeroporturi regionale

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunțat că mai multe aeroporturi din România vor beneficia de o schemă de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor înregistrate ca urmare a crizei sanitare declanșate de noul virus COVID-19.

Astfel, 22 de milioane de lei vor fi redirecționate către aeroporturile regionale cu un trafic situat între 200.000 – 3.000.000 pasageri/an, aflate în subordinea județelor Iaşi, Bacău, Cluj, Craiova şi Sibiu.

”Este vorba despre 5 aeroporturi organizate ca regii autonome (Aeroportul Internațional ”Avram Iancu”Cluj, Aeroportul Internațional Iași, Aeroportul Internațional Sibiu, Aeroportul Internațional Craiova, Aeroportul Internațional ”George Enescu”Bacău), valoarea totală estimată a ajutorului de stat care va fi acordat fiind de 22,284 de milioane de lei.”, se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanțiiMinisterului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Finanțarea schemei de ajutor se va realiza sub formă de subvenție, repectiv grant, numai în condițiile notificării și autorizării de către Comisia Europeană (CE).

Această măsură se încadrează în politica Guvernului României de sprijin acordat companiilor afectate de criză, pentru continuarea activităților economice și pentru plata angajaților a căror activitate a fost întreruptă temporar.

Tags: