Asztalos Csaba (CNCD), despre minoritățile sexuale: Sunt concetățeni care suferă, nu sunt tratați în demnitatea lor umană. Prejudecățile sunt exploatate / Subiectul, parte din așa-zisul război hibrid-mediatic promovat de Rusia (VIDEO)

Asztalos Csaba (CNCD), despre minoritățile sexuale: Sunt concetățeni care suferă, nu sunt tratați în demnitatea lor umană. Prejudecățile sunt exploatate / Subiectul, parte din așa-zisul război hibrid-mediatic promovat de Rusia (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Calin

Înlocuirea termenului de „sex” cu cel de „gen” în noile cărți de identitate a stârnit ample controverse în spațiul public. AUR, de exemplu, a acuzat prin vocea coliderului George Simion, că se încearcă impunerea identității de gen, cu care membrii formațiunii nu sunt de acord: „E o întreagă filosofie, un întreg concept cultural identitatea asta de gen despre care noi tot avertizăm și sper că nu predicăm în deșert”.

În dezbatere a intervenit și Biserica Ortodoxă Română. Într-un comunicat, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt, a susținut că noțiunea „artificială” de „gen” o înlocuiește „abuziv” pe cea „firească de sex” și este vehiculată „progesiv și progresist” în spațiul public. Bănescu a mai transmis că noțiunea de gen este „un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a așa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în „gen”.

De cealaltă parte, Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a ținut să puncteze că aici nu vorbim de aspecte ideologice, ci de „concetățeni de-ai noștri care suferă abuzuri, care nu sunt tratați în demnitatea lor umană”.
Asztalos Csaba a mai remarcat faptul că există o adevărată competiție „care exploatează mai abitir prejudecățile care există în societate față de minoritățile sexuale”.

Președintele CNCD a deplâns faptul că acest grup vulnerabil e transformat în țintă și exploatat „pe considerente electorale sau pentru a abate atenția de la alte subiecte față de care politicienii nu reușesc să dea un răspuns real”.

„Face parte acest subiect și din așa-zisul război hibrid-mediatic promovat de Rusia – sunt foarte multe studii în acest sens – a prezenta ca un pericol viitor, posibil așa-zis ideologia de gen”, a mai precizat liderul CNCD.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Asztalos Csaba (CNCD), despre minoritățile sexuale, respectarea demnității umane și prejudecățile din societatea românească

„Există reacții depășite doar la auzul cuvântului ”gen” și am văzut, în ultimii ani, că s-a adoptat și o lege care interzicea predarea ideologiei de gen în educație și eu cred că e o temă falsă pe care unii doresc să o exploateze. E o competiție care exploatează mai abitir prejudecățile care există în societate față de minoritățile sexuale. Pe de-o parte. Pe de altă parte, să nu uităm că suntem în UE și membri ai Consiliului Europei, așa că legislația comunitară e obligatorie, respectiv deciziile Curții Europene a Drepturile Omului”, a declarat președintele CNCD, pentru B1 TV.

El a precizat că România chiar anul acesta a fost condamnată la CEDO pentru că nu pune la dispoziție proceduri clare și accesibile de schimbare a genului în actele de identitate, obligând, de fapt, persoana în cauză să procedeze la o operație de schimbare de sex.

Asztalos Csaba a explicat apoi că, la nivelul Uniunii Europene, există un Regulament care normează problema cărților de identitate pentru a le simplifica și unifica la nivelul blocului comunitar. Totuși, acesta „nu obligă statele naționale să introducă genul, sexul în cartea de identitate, dar dacă o face, recomandă și până la urmă obligă să permită statul național această posibilitate de a avea cele trei elemente, adică și elementul neutru în cadrul juridic. Aici ne aflăm”.

„În societate e extrem de greu de a disemina și explica aceste aspecte, pentru că se operează cu o serie de prejudecăți și dezinformare”, a insistat liderul CNCD.

Întrebat în legătură cu comunicatul BOR pe tema noului buletin, președintele CNCD a subliniat că aici nu vorbim de chestiuni de ideologie. Persoanele aparținând minorităților sexuale întâmpină dificultăți și demnitatea lor trebuie respectată.

„Realitatea bate filmul și prejudecățile. Aceste persoane sunt concetățenii noștri și ele întâmpină dificultăți în a se exprima așa cum sunt ei și de aici vin procesele și condamnările României la CEDO.

Am avut, de exemplu, un incident la aeroportul din Cluj în care o persoană transgender a fost practic ore în șir ținută pentru că arăta altfel și în actul de identitate avea trecut un alt sex.

Acestea sunt probleme reale ale acestor persoane pe care Biserica poate să le califice cum dorește. Deci nu țin de nicio ideologie, sunt realități pe care cadrul juridic are obligația să le gestioneze respectând demnitatea umană a acestor persoane. De fapt acest lucru îl spun CEDO și Regulmentul UE.

Esența e că sunt concetățeni de-ai noștri care suferă abuzuri, care nu sunt tratați în demnitatea lor umană și, desigur, se exploatează prejudecățile în societate față de aceste persoane. Aici avem o problemă: când luăm un grup vulnerabil, îl transformăm într-o țintă sau subiectul îl exploatăm pe considerente electorale sau pentru a abate atenția de la alte subiecte față de care politicienii nu reușesc să dea un răspuns real și, desigur, asistăm la aceste tehnici folosite și în alte state.

Face parte acest subiect și din așa-zisul război hibrid-mediatic promovat de Rusia – sunt foarte multe studii în acest sens – a prezenta ca un pericol viitor, posibil așa zis ideologia de gen”, a mai explicat Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Urmăriți B1TV.ro și pe