Au crescut vânzările cărților pentru copii. Câți bani alocă părinții

Au crescut vânzările cărților pentru copii. Câți bani alocă părinții
Sorin Cîmpeanu are în vedere relaxarea măsurilor în școli, după modelul francez Foto: Pixabay

În ultimii doi ani, vânzările cărților pentru copii au înregistrat o creștere semnificativă. Părinții au manifestat un interes remarcabil pentru cărțile cu conținut educațional.

Conform unui sondaj online realizat de o editură din România, 62% dintre părinți au cumpărat mai multe cărți decât înainte de pandemie. Totodată, 40% dintre aceștia consideră că programele educaționale digitale sunt necesare în noul context.

Tranziția de la învățarea față în față la cea online a condus la implicarea activă a părinților în procesul educațional al copiilor. Adulții s-au văzut puși în situația de a prelua o parte dintre responsabilitățile cadrelor didactice.

Buget de 100 de lei pentru cărțile copiilor

Mai mult de jumătate dintre respondenții sondajului au spus că bugetul lunar acordat cărților pentru copii este de maximum 100 de lei. Două treimi dintre aceștia alocă un buget similar pentru cărți de parenting, dezvoltare personală sau beletristică.

44% dintre respondenți au precizat că alocă lunar între 101 și 300 de lei pentru achiziția de cărți, iar 4% chiar peste 300 de lei lunar.

În contextul pandemic, cadrele didactice au făcut schimbări în procesul educațional. Conform sondajului, 59% dintre profesori au schimbat metoda de predare la clasă. În ceea ce privesc recomandările de lectură, dascălii îi îndeamnă pe părinți să achiziționeze enciclopedii, cărți de povești sau cărți dedicate emoțiilor și gestionarea lor.

„Observăm o creștere a interesului cadrelor didactice pentru cărțile ce prezintă metode și concepte alternative de predare, alături de o creștere a interesului părinților pentru titluri dedicate celor mici, dar care conțin informații și pentru părinți, cum ar fi exercițiile de sofrologie”, a precizat Florentina Ion, fondator Editura DPH.

Care sunt preferințele copiilor în materie de cărți

Sondajul a realizat un top în ceea ce privesc preferințele copiilor legate de cărți. 80% dintre aceștia preferă poveștile, 49% cărțile de tip enciclopedie, 44% cărțile de dezvoltare personală și 37% cărțile interactive.

În ultimul an, s-a observat o diversificare a coșului de cumpărături, întrucât părinții au început să acorde o mai mare atenție parentingului și dezvoltării personale.

Părinții trebuie să lucreze suplimentar cu elevii pentru fixarea cunoștințelor

Contextul actual a condus la digitalizarea educației. Prin urmare, o treime dintre părinți au precizat că sunt mult mai implicați, din dorința de a completa lecțiile online.

40% dintre respondenți au spus că o platformă educațională adaptată programei școlare ar fi bine-venită. Acestea ar prezenta materia într-o manieră atractivă, actuală și interactivă, într-un mediu sigur și controlat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
10:27 - Un șofer din Canada, la un pas să-și piardă viața. Mașina Tesla în care se afla a luat foc din senin
10:04 - Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a vorbit despre momentul în care s-a întâlnit cu Putin. Ce i-a transmis liderul de la Kremlin despre România
09:44 - Un expert militar rus a explicat la televiziunile de stat de ce armata lui Putin nu poate cuceri orașe importante: „Am risca pierderi majore doar pentru a ne pune steagul în centrul orașului”
09:22 - Volodimir Zelenski susține că Rusia trebuie recunoscută ca fiind un stat terorist: „Teroarea a devenit singura formă de acţiune a statului rus în raport cu Europa”
09:05 - Ruben Ostlund, câștigătorul trofeului Palme d’Or. Lista câștigătorilor Festivalului de Film de la Cannes 2022
08:43 - Cod galben și portocaliu de vijelie în toată țara. Vremea se menține una ploioasă și instabilă
08:11 - Șeful Roscosmos anunță că Rusia și China sunt pregătite să construiască o bază științifică pe Lună
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor
23:25 - Lucian Heiuș, despre controlul uriaș de la „Dragonul Roșu”: Am decis ca inspectorii de la Antifraudă să sigileze depozitele pe care le găsesc cu obloanele trase. În jumătate de oră toate au fost deschise (VIDEO)