Auditor din cadrul Curții de Conturi, trimis în judecată de DNA. Ar fi luat mită un ponton în timpul unui control la Primăria Turda

Auditor din cadrul Curții de Conturi, trimis în judecată de DNA. Ar fi luat mită un ponton în timpul unui control la Primăria Turda

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Isai Gheorghe, la data faptei auditor public extern la Camera de Conturi Cluj – Curtea de Conturi a României, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.

Acesta ar fi primit drept mită un ponton în valoare de 28.000 lei, pentru a efectua în anul 2013 un raport de control “mai blând” în privința modului cum s-a executat contractul „Extindere și reamenajare parc zoologic și de agrement Turda, județul Cluj”.

În același dosar a mai fost trimis în judecată un om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de instigare la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Potrivit rechizitoriului, Isai Gheorghe a fost desemnat, în cursul anului 2013, să efectueze un control la primăria municipiului Turda, ce a inclus printre obiective și executarea contractului „Extindere și reamenajare parc zoologic și de agrement Turda, județul Cluj”.

În acest context, pentru a întocmi un raport de control mai „blând” în sensul de a încadra diferitele nereguli constatate la execuția proiectului respectiv doar la categoria abateri, în condițiile în care unele dintre ele puteau face obiectul unor sesizări penale, inculpatul Isai Gheorghe ar fi primit de la doi oameni de afaceri (martori în cauză – subcontractori ai lucrărilor) cu titlu de mită un ponton în valoare de 28.000 lei.

Cu titlu de exemplu, în raportul de control în care s-a stabilit un prejudiciu la bugetul de stat în sumă de 1.847.305 lei, se făcea referire, printre altele, la decontarea unor articole înscrise în situații de plată privind realizarea de clădiri la care lucrările nici nu fuseseră începute, situație care ar fi impus sesizarea organelor de urmărire penală.
Folosul necuvenit a fost remis de martori inculpatului Isai Gheorghe la instigarea omului de afaceri, inculpat în prezenta cauză care, la vremea respectivă, era administratorul unei societăți comerciale, membră a asocierii care adjudecase inițial realizarea obiectivului menționat anterior.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.