De ce a lipsit Augustin Lazăr de la ședința CSM în care s-a aflat de protocoalele secrete încheiate de SRI

De ce a lipsit Augustin Lazăr de la ședința CSM în care s-a aflat de protocoalele secrete încheiate de SRI
Foto: mpublic.ro

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a participat, în perioada 2-4 aprilie, la Conferința Internațională privind Justiția cu tema “Independența puterii judiciare, între garantarea drepturilor justițiabililor și respectarea regulilor de funcționare a justiției”, eveniment care a avut loc la Marrakech, Maroc, potrivit unui comunicat al Parchetului General.

Sursa citată precizează că principalele teme abordate în cadrul conferinţei au fost: evoluţia independenţei justiţiei într-o lume în schimbare; aşteptările societăţii de la o justiţie independentă; eticizarea sistemului judiciar între abordarea legală şi abordarea deontologică; „guvernarea” administraţiei judiciare şi promovarea eficientizării; facilitarea accesului la lege şi justiţie şi dreptul de acces la informaţii.

În cadrul panelului cu tema „Independenţa procurorului”, Augustin Lazăr a susţinut o alocuţiune intitulată „Independenţa procurorului şi statul de drept”, în cuprinsul căreia a prezentat un scurt istoric al Ministerului Public din România, precum şi principalele aspecte care ţin de independenţa procurorului din ţara noastră, componentă statuată pentru prima dată în Legea de organizare judiciară din anul 1938, prin care procurorii Înaltei Curţi de Casaţie au devenit inamovibili în condiţii similare judecătorilor. Pe această tradiţie, Constituţia României din anul 2003, republicată, în Capitolul 6, Titlul al III – lea, reglementează statutul procurorilor, consacrând faptul că aceştia fac parte din autoritatea judecătorească, iar nu din cea executivă.

„Pornind de la aceste considerente, Augustin Lazăr a arătat că independenţa specifică autorităţii judecătoreşti – în care sunt incluşi şi magistraţii procurori – se apără cu profesionalism, demnitate, fermitate, utilizând instrumentele juridice puse la dispoziţie de lege”, se arată în comunicat.

Totodată, Lazăr a avut o întâlnire de lucru cu M’Hammed Abdenabaoui, preşedinte al Ministerului Public şi procuror general al Marocului, în cadrul căreia s-a discutat despre independenţa justiţiei, au fost abordate aspecte privind cooperarea judiciară internaţională şi au fost analizate oportunităţile de dezvoltare a cooperării dintre procurorii din cele două ţări.

De asemenea, Augustin Lazăr a mai avut întrevederi de lucru cu Xeni Dimitriou, procurorul general al Greciei, Joana Marques Vidal, procurorul general al Portugaliei, Gianluca Esposito, secretarul executiv al GRECO, Victoria Palau, team leader Euromed Justice, Stephen L. Dreyfuss, fost preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Avocaţilor, Patrick Vandenbruwaene, preşedintele Colegiului procurorilor generali din Belgia, precum şi cu alte personalităţi marcante din mediul juridic internaţional.

În contextul conferinţei, Augustin Lazăr a participat, la invitaţia procurorului general al Marocului, la o cină de lucru la care au fost prezenţi procurori generali francofoni.
Conferinţa îşi propune crearea unei platforme de studiu al unui ansamblu de probleme juridice de actualitate, realizarea unei compilaţii de idei, a unui schimb de puncte de vedere, precum şi împărtăşirea expertizei profesionale a participanţilor, se mai arată în comunicat.

La eveniment au prezentat expuneri şi au încheiat acorduri de cooperare judiciară internaţională peste 20 de miniştri ai justiţiei şi procurori generali din Uniunea Europeană, America, Asia, Africa. Au mai luat cuvântul experţi UE, GRECO şi Euromed, preşedinţi ai unor înalte curţi de casaţie şi justiţie, profesori de la prestigioase universităţi de drept.

Din delegaţia Ministerului Public a mai făcut parte Nicoleta Ştefanov, procuror de la Serviciul de cooperare judiciară internaţională, relaţii internaţionale şi programe din cadrul PÎCCJ.

Procurorul general Augustin Lazăr nu a participat la şedinţa de miercuri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în care vicepreşedintele instituţiei, Codruţ Olaru, a declarat că CSM, Inspecţia Judiciară (IJ) şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au încheiat procoale de cooperare SRI (Detalii AICI).

Ultima oră
22:48 - Alexandru Rafila: N-avem încă 5 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze, dar am văzut un clip postat de premier. Eu știu că atunci când ai un eșec, nu faci un videoclip ca să sărbătorești (VIDEO)
22:38 - Cutremur în Vrancea. Seismul produs luni seara este cel de-al 11-lea înregistrat în România, în ultimele două zile
22:22 - Cipru introduce măsuri mult mai stricte pentru prevenirea COVID-19. Ce acte trebuie să aibă turiștii la intrarea în țară și în spațiile publice
22:12 - Virgil Guran (PNL): Sper că nu se dau bani la rectificare contra voturi. Vedem atunci… / Avem colegi cărora li s-au scos niște dosare / Serviciile au intervenit prin partide. Asta nu trebuie să se mai întâmple (VIDEO)
21:35 - Virgil Popescu, ministrul Energiei: OMV nu poate vinde acțiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului român
21:30 - Violeta Alexandru: Rectificarea bugetară nu trebuie să pară ca și când ar fi o vânătoare de vrăjitoare, ca și cum așteptăm la cotitură un pretext contra unor miniștri
21:01 - Revoltă într-o comunitate din Spania, după ce un român a fost bătut până la comă de mai mulți interlopi. Indivizii, cunoscuți pentru faptul că atacă oamenii doar ca să se distreze (VIDEO)
20:53 - Alertă pentru turiștii din Bulgaria. Canicula a provocat importante incendii de vegetație
20:38 - Atacul asupra petrolierului Mercer Street, în care și-a pierdut viața un român | Ambasadorul român şi însărcinatul cu afaceri britanic, convocaţi la MAE iranian
20:07 - Traian Ogâgău, edilul din Sângeorz-Băi filmat când își umilea fiica, și-a pierdut mandatul. El și-a lăsat cumnatul primar interimar