Augustin Zegrean, despre decizia CEDO privind vaccinarea obligatorie: ”Va fi o practică europeană după această decizie” / Valeriu Gheorghiță: ”Nu are absolut nicio legătură cu vaccinarea anti-COVID-19. Este voluntară și așa va rămâne” (VIDEO)

Augustin Zegrean, despre decizia CEDO privind vaccinarea obligatorie: ”Va fi o practică europeană după această decizie” / Valeriu Gheorghiță: ”Nu are absolut nicio legătură cu vaccinarea anti-COVID-19. Este voluntară și așa va rămâne” (VIDEO)
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Moritz Thibaud/ABACA

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că vaccinarea obligatorie este legală în societățile democratice. Totul a pornit de la o plângere formulată de familii din Cehia cu privire la vaccinarea obligatorie a copiilor. Judecătorii de la CEDO au ajuns la concluzia că vaccinarea obligatorie a copiilor în Cehia cu un vaccin nonavalent (împotriva a nouă boli, printre care difterie, tetanos, poliomielită) nu constituie o încălcare a dispozițiilorCurții Europene a Drepturilor Omului. Fostul președinte al Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat joi seară, într-o intervenție în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat, pe B1 TV, că ”va fi o practică europeană după această decizie”, care ar putea influența și vaccinarea împotriva noului coronavirus. Pe de altă parte, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat, în cadrul aceleiași emisiuni că vaccinarea împotriva coronavirusului ”este voluntară și așa va rămâne”.

Augustin Zegrean:CEDOspune că vaccinarea este o problemă de solidaritate socială

”Va fi o practică europeană după această decizie. Nu numai pentru copii. Uitați-vă ce spune comunicatul CEDO, spune că vaccinarea este o problemă de solidaritate socială”, a declarat fostul președinte al CCR.

Întrebat dacă, din punctul său de vedere, această decizie va influența și vaccinarea anti-COVID-19, Augustin Zegrean a răspuns: ”Da, dacă un stat care face parte din Consiliul Europei, va dispune mâine obligativitatea vaccinării împtriva COVID-19, nu vei mai avea ce face pentru că, în ultimă instanță, când te judeci cu statul, te judeci la CEDO și CEDO va spune că bine a făcut statul acela”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Valeriu Gheorghiță:Decizia CEDO nu are nicio legătură cu vaccinarea împotriva coronavirusului

Pe de altă parte, medicul militar Valeriu Gheorghiță subliniază că decizia CEDO nu are nicio legătură cu vaccinarea anti-COVID-19.

”Decizia nu are absolut nicio legătură cu vaccinarea împotriva COVID-19. Vaccinarea împotriva COVID-19 este voluntară și așa va rămâne, însă avem nevoie să înțelegem mai bine beneficiile și importanța vaccinării în acest moment. Eu aș face apel la conștiința civică a fiecăruia, la solidaritate. Este un moment în care cred că cu toții ne dorim același lucru, avem un obiectiv comun, și anume să limităm consecințele acestei pandemii, să revenim la normalitatea pe care noi ne-o dorim și să ne simțim mai în siguranță, iar acest lucru se obține doar prin vaccinare și prin respectarea, în acest moment, a măsurilor de prevenție”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Întrebat dacă ar putea fi folosită acestă decizie ca precedent și să se ajungă și la o eventuală obligativitate a vaccinării anti-COVID-19, Gheorghiță a răspuns: ”Categoric, nu. Toată planeta este afectată de COVID-19, din păcate. Vă dau un exemplu: vaccinarea meningococică. O persoană care dorește să meargă în Arabia Saudită, în pelerinaj la Mecca, este obligatoriu să se vaccineze împotriva meningitei meningococice, altfel nu coboară din aeronavă. La fel, dacă mergi în Africa. Se impun, obligatoriu, anumite tipuri de vaccinuri, altfel nu poți să ai acces. Sunt lucruri care țin de sănătatea individului, de sănătatea comunității respective și feicare țară are dreptul să impună anumite decizii pentru a-și proteja cetățenii, dar a proteja și persoana respectivă”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.