Autoturismul Poliției Locale Odorheiu Secuiesc a fost inscripționat bilingv, în română și maghiară, în urma somației prefectului

Autoturismul Poliției Locale Odorheiu Secuiesc a fost inscripționat bilingv, în română și maghiară, în urma somației prefectului
Foto: desteptarea.ro

Mașina Poliției Locale din Odorheiu Secuiesc a fost inscripționată și în română și în maghiară, după ce prefectul județului a sonat instituția în luna septembrie că nu respectă legea, informează Agerpres.

Pe autoturismul Poliției Locale din Odorheiu Secuiesc era lipit, pe partea laterală stânga, un autocolant cu inscripția în limba maghiară „Helyi Rendorseg Szekelyudvarhely’, fără să existe și traducerea în limba română. Autocolante cu ”Poliția Locală” erau lipte doar pe capotă, portbagaj și partea dreaptă.

Astfel, legea era încălcată deoarece aceasta prevede că inscripționarea trebuie să fie bilingvă, cu aceleași caractere și dimensiuni ca aceea în limba română.

Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, s-a arătat mulțumit că autoritățile din Odorheiu Secuiesc au înțeles că respectarea legii este „imperativă, nu facultativă”. Acesta a mai declarat că va continua să fie atent la modul în care se aplică legea în județ și că va lua măsuri dacă nu va fi respectată.

„Mă bucur că atât primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, cât și Poliția Locală au înțeles că aplicarea legii în județ este una imperativă, nu facultativă. Mai mult decât atât, fiind o instituție publică avea atribuția, ea însăși, să fie în legalitate. Voi continua să monitorizez aspectele care pot duce la încălcări ale legii în județ și să aplic măsurile care se impun”, a spus Adrian Jean Andrei.

Acesta a mai spus că dacă Poliția Locală nu s-ar fi conformat, ea putea primi o sancțiune contravențională de 5.000 de lei, pe care el era hotărât să o aplice ”fără ezitare”.

Laszlo Szabolcs, șeful Poliției Locale Odorheiu Secuiesc, a declarat că decizia a fost luată de Consiliul Local, iar el a respectat-o.

„Consiliul Local a decis ca mașina să fie în toate patru părțile inscripționată bilingv, noi am respectat hotărârea Consiliului Local și adresa trimisă de domnul prefect”, a afirmat Szabolcs.

El a mai precizat că, în opinia sa, decizia a fost una bună, dar ”nu era necesară”, pentru că mașina era inscripționată doar pe o parte numai în limba maghiară.

Agerpres mai scrie că, potrivit articolului 12 din HG 1206/2001, ”inscripționarea în limba maternă a denumirii instituțiilor publice de sub autoritatea consiliilor locale se face printr-o tăbliță similară ca dimensiune, caractere, mărime a literelor și culori cu cea inscripționată în limba română. Tăblița se va amplasa sub cea care conține denumirea oficială în limba română”.

Ultima oră
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment
17:18 - Siegfried Mureșan, la Vrancea: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței PNL
17:01 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Alimentația de sezon, ce putem să consumăm ca să ne simțim mai bine și să ne hidratăm (VIDEO)
16:33 - Klaus Iohannis, la „Săptămâna Haferland”: Ca stat profund atașat idealurilor de diversitate și unitate europeană, România este locul în care diversitatea etnică, religioasă și culturală este respectată (VIDEO)
16:00 - Traficul din București, blocat de un șofer de 90 de ani. Bătrânelul a uitat să se întoarcă acasă
14:35 - Maia Sandu a urcat pe Vârful Moldoveanu. Imaginea cu președintele Republicii Moldova în România, devenită virală (FOTO)
13:59 - Alegeri în PNL. Ludovic Orban: „Indiferent de câți vor fi în jurul meu, voi da bătălia până la capăt”
13:21 - Datele COVID-19 în România, în ultimele 24 de ore: 153 de noi infectări, 5 decese. Cele mai multe noi cazuri, în București și Ilfov
12:49 - Ludovic Orban, surprins de candidatura lui Florin Cîțu: „Nu m-am așteptat, după toate discuțiile pe care le-am avut cu el”
12:25 - Boris Johnson, criticat de zeci de parlamentari. Acuzații dure pentru guvern, după anunțul introducerii pașaportului de vaccinare