Avantajele și dezavantajele meseriei de șofer de tir

Avantajele și dezavantajele meseriei de șofer de tir
Arriving white truck on the road in a rural landscape at sunset

Te gândești să lucrezi ca șofer de tir în străinătate pentru că îți dorești o viața profesională mai bună? Citește articolul și descoperă toate avantajele și dezavantajele care vin la pachet cu acest loc de muncă.

Postul de șofer profesionist reprezintă unul dintre locurile de muncă aflate la mare căutare în ziua de astăzi și, chiar dacă nu vrei să te angajezi imediat, faptul că ai în buzunar un permis de conducere categoria C, CE îți oferă, negreșit, un avantaj: te asigură că ai oricând posibilitatea să-ți cauți un loc de muncă în domeniu, cu un salariu bun. Mulți români devin șoferi de camion cu scopul de a-și face viața mai bună și mai ușoară. Oamenii caută oportunități de a câștiga mai mulți bani, iar meseria de șofer de tir primează în opțiunile multor persoane.

Fiecare persoană știe ce alegere este mai potrivită pentru ea din punctul de vedere al vieții profesionale. Cei care sunt entuziasmați când vine vorba despre domeniul auto și își doresc să fie șoferi de camion trebuie să cântărească bine argumentele pro și contra ale acestei slujbe pentru că există și câteva părți mai puțin plăcute, la fel ca în orice domeniu, nu este totul numai lapte și miere. Desigur, dacă ai o pasiune pentru mașini și îți place să conduci pe distanțe lungi, vei descoperi că acest job este perfect pentru tine și pentru nevoile tale, deoarece, ca în orice domeniu, atunci când lucrezi cu plăcere, nimic nu pare dificil sau stresant.

A fi șofer de tir a devenit un loc de muncă foarte căutat, atât datorită salariului avantajos pe care îl presupune această meserie, cât și mulțumită oportunităților de a cunoaște cât mai multe culturi și țări. Totodată, pe lângă varietatea de avantaje pe care le prezintă meseria de șofer, există și unele inconveniente. Astfel, am realizat o listă cu avantaje și dezavantajele meseriei de șofer de tir.

Plusurile acestui loc de muncă sunt semnificative și nu sunt deloc puține, câteva dintre cele mai importante avantaje ale muncii ca șofer de tir sunt:

 1. Salariul

Venitul este un factor foarte important în alegerea unui loc de muncă și toți oamenii își doresc să aibă un salariu bun care să reflecte efortul pe care aceștia îl depun și să le asigure un stil de viață bun. Ca șofer de tir, te bucuri de câștiguri însemnate indiferent de țara în care practici această meserie. În plus, în funcție de competențele tale ca șofer, salariul poate crește destul de mult în comparație cu alte domenii de activitate.

2. Construirea unei cariere

Poți obține atestate profesionale care te vor ajuta să lucrezi la firme din ce în ce mai mari, cu beneficii pe măsură. Astfel, îți poți construi o adevărată carieră în calitate de șofer de tir, iar venitul tău va crește constant în timp ce profesezi în domeniul care îți place. Ideal, nu?

3. Faci parte dintr-o comunitate

Comunitatea șoferilor profesioniști este una foarte mare, în care oamenii comunică între ei, se ajută reciproc și își țin companie atunci când se întâlnesc la cazări sau în parcări. Fiind mereu pe drum, este important să știi că nu ești singur la nevoie și că există persoane care îți pot veni în ajutor. Șoferii de tir comunică foarte mult între ei prin stații și astfel ajung să se cunoască și să devină chiar prieteni.

4. Independență

Ai ocazia să petreci timp singur fără să fii deranjat de nimeni. Chiar dacă vei avea superiori, în mare parte ești pe cont propriu, fără să îți spună cineva în permanență care sunt sarcinile pe care trebuie să le duci la bun sfârșit. De asemenea, ce loc de muncă poate fi mai bun decât unul în care poți asculta ce muzică îți dorești și să te bucuri de minunatele peisaje pe care le vei întâlni pe parcursul traseului?

5. Condusul

Dacă ești pasionat de mașini și de condus, să fii șofer de tir este locul de muncă perfect pentru tine. Îmbini pasiunea și munca fără să simți cu adevărat că lucrezi, deoarece vei fi plătit făcând activitatea ta preferată. Ai ocazia să conduci pe distanțe lungi sau scurte și poate chiar să experimentezi mai multe tipuri de mașini. În plus, dacă îți dorești să îți perfecționezi abilitățile de condus, fii sigur că vei deveni expert în cadrul acestei meserii.

6. Vizitarea unor locuri noi

Spre deosebire de meseriile unde trebuie să stai zilnic la birou și nu ai posibilitatea să vezi alte locuri, ca șofer de tir ești tot timpul în mișcare și nu ai ocazia să te plictisești. Fiecare zi este diferită, iar monotonia nu intervine niciodată, mai ales dacă lucrezi pe un camion care face transporturi internaționale, poți vedea mai multe țări si poți găsi mai multe rute, în așa fel încât să descoperi cât mai multe lucruri interesante.

Asemenea oricărui loc de muncă, meseria de șofer de tir prezintă și câteva minusuri:

1. Distanța față de familie

Un prim dezavantaj al acestei meserii este faptul că vei fi departe de familie. Este dificil să nu fii alături de cei dragi pentru mult timp și este adevărat că șoferii care lucrează în alte țări petrec mult timp singuri, iar dacă au acasă un partener de viață și poate chiar copii, acest lucru devine din ce în ce mai greu. Însă, privește partea plină a paharului! Tehnologia s-a dezvoltat atât de mult încât poți vorbi cu cei dragi oricând și de oriunde, atât prin apel telefonic, video sau mesaje. Mai mult, la ASMO Solutions, poți lucra în sistem 2/1, 3/1 sau 3/2 și așa te vezi cu cei dragi destul de des.

2. Modul de viață

Un alt dezavantaj al acestui loc de muncă este faptul că îți desfășori majoritatea activităților în interiorul camionului. Atunci când oferta de muncă nu asigură cazarea, este necesar să dormi în tir și poate deveni incomod să fii nevoit să te descurci în cadrul unui spațiu redus. Totodată, te vei obișnui cu acest stil de viață în scurt timp și poate chiar va ajunge să îți placă. Ai ocazia să-ți personalizezi spațiul astfel încât să devină comod și util pentru tine.

3. Oboseala

Ca șofer de tir, programul este unul puțin dezordonat, ceea ce înseamnă că va interveni oboseala într-o măsură mai mare decât în cazul unui loc de muncă cu program fix. De asemenea, trebuie să fii atent în permanență, deoarece condusul necesită multă concentrare, în special când este vorba despre distanțe mari. Astfel, asigură-te că ești o persoană responsabilă și organizată pentru a putea face față tuturor provocărilor care vin la pachet cu acest loc de muncă.

Așadar, cel mai mare beneficiu al șoferilor de tir constă obținerea unor venituri avantajoase, care le oferă posibilitatea să aibă o viață mai bună. Desigur, pe lângă motivația salarială, aceștia au ocazia să viziteze multe locuri frumoase, să cunoască diferite culturi și oameni, să facă parte dintr-o comunitate, iar acest avantaj reprezintă motive foarte bune pentru a profesa în acest domeniu. Dacă ți-ai dorit mereu să ajungi într-un oraș cunoscut din Europa, ca șofer de tir poți să bifezi acest lucru în lista lucrurilor pe care îți dorești să le faci de-a lungul vieții.

Prin urmare, dacă te gândești să alegi această profesie, ai pregătire și deții abilitățile necesare pentru acest domeniu, la ASMO Solutions, avem o varietate de oferte de muncă pentru șoferi de tir care te așteaptă. Ai parte de câștiguri mari, sprijin și ajutor la fiecare pas, iar formalitățile nu reprezintă o problemă. La noi, piața germană este accesibilă și ne ocupăm în permanență de interesele angajaților noștri! Ce mai aștepți? Alege locul de muncă potrivit pentru tine!

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)