Pandemia de coronavirus i-a determinat pe români să petreacă vacanța în locuri mai retrase, care în trecut erau vizitate doar de un segment îngust de turiști, cum este Delta Dunării. Valul de turiști din această vară, pe fondul pandemiei a fost un dezastru pentru pentru viaţa sălbatică din Deltă. Autoritățile nu au aolicat sancțiunile corespunzătoare celor care au încălcat regulile de acces în rezervaţie, susţin unii operatori turistici.
Foarte mulţi turiști ai Deltei din acest an au venit aici doar pentru „a bifa” o zonă, fără a fi interesaţi de natură, linişte şi viaţa sălbatică a Deltei, susține Directorul unei agenţii de turism din Tulcea, citat de Agerpres.
„Ei au venit cu idei foarte greşite, iar localnicii, în dorinţa de a face pe placul turiştilor, au exagerat cu excursiile rapide, cu nebunia de a vizita în patru ore Sulina, Sfiştofca, Sfântu Gheorghe şi s-a întâmplat ceea ce-i oripilează pe iubitorii naturii. Liniştea Deltei a dispărut, iar asta era atracţia”, a afirmat operatorul economic citat..
Păsările sălbatice au fost afectate în special de zgomotele produse de ambarcaţiunile care au circulat în Deltă cu viteze excesive.
„Anul acesta a fost unul sterp, şi din cauza scăderii nivelului apei încă din primăvară care a afectat sezonul de reproducere a păsărilor, dar şi din cauza neliniştii create de aceste ambarcaţiuni care intrau şi fugăreau păsările pe apă doar pentru a da satisfacţie clienţilor care se filmau mândri cu telefonul, în timp ce păsările se ridicau de pe apă”, a afirmat Daniel Petrescu.
Pandemia de coronavirus a reprezentat așadar un dezastru, nu doar din punct de vedere sanitar, ci și unul ecologic, cu impactpentru viaţa sălbatică din Delta Dunării.
„Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a pierdut total contactul cu realitatea din interiorul Deltei. Nu mai există nicio decenţă, nicio regulă, totul a fost la liber. S-a şi tolerat mult, pentru că a fost pandemie, iar toleranţa asta a dus la distrugerea într-un singur an a vieţii sălbatice. A fost un dezastru pe care nu l-am văzut de 30 de ani de când sunt aici. Dacă se va continua în ritmul acesta, peste cinci ani, Delta va rămâne un loc în care doar ne vom plimba cu barca”, a estimat Petrescu.
El a pledat pentru înăsprirea sancţiunilor pentru cei care încalcă legea, iar unii operatori turistici s-au arătat nemulţumiţi de inexistenţa reprezentanţilor ARBDD.