Avertizare nowcasting de caniculă în sudul și sud-estul țării / Cod galben de ploi pentru 15 județe

Avertizare nowcasting de caniculă în sudul și sud-estul țării / Cod galben de ploi pentru 15 județe
Foto: Pixabay.com

Vremea continuă să fie capricioasă în România în următoarele ore. Potrivit meteorologilor, regiunile din sudul și sud-estul țării vor fi lovite marți de caniculă, cu temperaturi ce vor urca până la 36 de grade. De asemenea, meteorologii au emis o avertizare de caniculă pentru regiunile din vestul țării, valabilă pentru ziua de miercuri. Pe de altă parte, 15 județe vor fi sub cod galben de ploi torențiale și vijelii, până la ora 20.00. Informarea meteo va fi în vigoare de marți de la ora 12.00 și până miercuri la ora 18.00.

Vreme caniculară în sudul și sud-estul țării

Potrivit meteorologilor, vremea va fi călduroasă, izolat caniculară, marți în regiunile sudice și sud-estice, unde temperaturile maxime se vor încadra între 33 și 36 de grade, iar miercuri și în cele vestice, unde vor fi maxime termice cuprinse, în general, între 32 și 34 de grade.

Mai ales în zonele de câmpie din aceste regiuni, disconfortul termic va fi accentuat la amiază, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.Disconfortul termic se va menține accentuat și în următoarele zile, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, mai ales în zonele de câmpie.

Cod galben de ploi pentru 15 județe

Tot marți, între orele 12.00 – 20.00 va fi în vigoare o alertă cod galben. Conform meteorologilor, în zona Carpaților Orientali, în cea mai mare parte a Dobrogei, în sudul Moldovei și estul Munteniei, va fi instabilitate atmosferică temporar accentuată, cu ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp și pe arii restrânse 30-50 l/mp.

Județele vizate sunt Suceava, Neamț, Harghita, Brașov, Covasna, Prahova, Bacău, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța și Călărași.

Anunțul meteorologilor vine în contextul în care, luni au fost emise noi avertizări Cod portocaliu de inundaţii, valabile pe râuri din Moldova, Transilvania şi Oltenia. Au fost în vigoare o serie de avertizări Cod galben de inundaţii, cu depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile: Mureş – bazin superior, Târnava Mare – bazin amonte S.H. Odorheiu Secuiesc, Sicăsău – bazinul superior (judeţul Harghita), Buzău – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sita Buzăului – amonte confluenţă cu râul Câlnău, Bâsca Chiojdului şi Nişcov (judeţele Covasna, Prahova şi Buzău).

Tags: