Avocatul Poporului cere identificarea unei proceduri de predare online, pentru cadrele didactice de peste 60 de ani și pentru cei cu boli cronice

Avocatul Poporului cere identificarea unei proceduri de predare online, pentru cadrele didactice de peste 60 de ani și pentru cei cu boli cronice
Foto: Inquam Photos / George Călin

Avocatul Poporului, Renate Weber le cere miniștrilor Nelu Tătaru și Monica Anisie să identifice procedura de predare online a profesorilor cu boli cronice și a celor care au depășit vârsta de 60 de ani, informează Agerpres.

AP cere clarificarea mai multor aspecte, în cele două solicitări postate în cursul zilei de marți, pe sitreul instituției. Avocatul Poporului cere, în cele două solicitări, clarificarea mai multor aspecte precum: dacă unitatea de învăţământ este obligată să angajeze sau să continue derularea raporturilor de muncă cu cadrul didactic care a prezentat adeverinţa de la medicul curant, având în vedere particularităţile desfăşurării activităţii de telemuncă; ce documente/acte trebuie să prezinte persoana de peste 60 de ani pentru a se putea încadra în vederea predării online sau se aplică pentru toate cadrele didactice care au peste 60 de ani, fără nicio discriminare; cine asigură echipamentele, logistica şi resursa umană necesare pentru cadrul didactic care predă online, în vederea desfăşurării în condiţii corespunzătoare a orelor online.

Contractul de muncă pentru cadrele didactice care predau online

Totodată, potrivit sursei citate mai sus, Avocatul Poporului cere și clarificări referitoare la actul adițional ce se va adăuga la contractul individual de muncă, al cadrelor didactice care vor lucra online, având în vedere că Legea nr. 81/2018 prevede că în anumite zile/perioade telesalariatul desfăşoară activitatea la sediul angajatorului.

Mai mult decât atât, Avocatul Poporului se teme de faptul că ar aputea apărea discriminări în ceea ce privește salarizarea, având în vedere că ambele cadre didactice, atât cei care lucrează în sălile de clasă, cât și cei care predau în mediul online primesc același salariu.

Renate Weber, Avocatul Poporului, a mai cere să clarifice și dacă dascălii care vor preda la cursurile față în față, în timpul stării de alertă, vor primi un beneficiu, sub forma unei indemnizații. „Acest aspect ar fi de natură a încuraja, pe de o parte, prezenţa fizică a cadrelor didactice în unităţile de învăţământ, iar pe de altă parte ar preveni un posibil absenteism al acestora, pe caz de boală sau chiar personal insuficient prin ieşirea din activitatea didactică prin pensionare anticipată sau prin încetarea raporturilor de muncă din alte motive”, anunță Avocatul Poporului, potrivit sursei citate mai sus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`