Avocatul Poporului intervine în controversa privind controalele făcute de agenți în civil: Renate Weber îi cere ministrului Marcel Vela baza legală potrivit căreia poliţiştii pot patrula şi fără uniformă

Avocatul Poporului intervine în controversa privind controalele făcute de agenți în civil: Renate Weber îi cere ministrului Marcel Vela baza legală potrivit căreia poliţiştii pot patrula şi fără uniformă
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un nou scandal s-a iscat în românia, după ce s-a aflat că aproximativ 20% dintre polițiști vor patrula în civil și vor amenda cetățenii și firmele care nu respectă regulile sanitare de purtare a măștii și distanțare socială, impuse pentru prevenirea răspândirii pandemiei decoronavirus. Între taberele polițiști versus cetățeni intervine și Avocatul Poporului. Renate Weber îi cere ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să-i comunice actul normativ care stă la baza măsurii ca şi poliţişti în civil să efectueze verificări privind respectarea normelor vizând combaterea COVID-19.

Avocatul Poporului îi cere ministrului Vela baza legală potrivit căreia poliţiştii pot patrula şi în civil

„Vă adresăm rugămintea să ne comunicaţi actul normativ care stă la baza luării acestor măsuri. (…) Potrivit prevederilor art. 1 din Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002 republicată privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, scopul principal care trebuie urmărit de Poliţia Română este cel de prevenire a săvârşirii de fapte antisociale şi în subsidiar de reprimare a acestora”, a transmis Avocatul Poporului, într-un comunicat de presă.

Totodată, Wber spune că portul uniformei este regulă și că acțiunea MAI încalcă legea.

Potrivit instituției, Legea nr. 218/2002 obligă poliţistul care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, este în ţinută civilă să îşi facă, în prealabil, cunoscută calitatea prin prezentarea verbală a numelui şi prenumelui, a unităţii de poliţie din care face parte, precum şi a legitimaţiei de serviciu sau a insignei.

„Solicitarea noastră are în vedere necesitatea preîntâmpinării situaţiilor în care unele persoane îşi pot aroga calitatea de poliţist pentru a obţine foloase materiale, precum şi importanţa respectării de către agenţii de poliţie a prevederilor din actele normative mai sus menţionate”, explică sursa citată.

Avocatul Poporului precizează că s-a sesizat din oficiu în acest caz ca urmare a informaţiilor apărute în presă.

Ce spune Poliția Română despre controalele făcute de agenți în civil

Poliția Română vine cu precizări după aparițiainformațieipotrivit căreia aproximativ 20% dintre polițiști vor patrula în civil și vor amenda cetățenii și firmele care nu respectă regulile de protecție sanitară și distanțare. Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, a declarat marți că, în contextul pandemiei decoronavirus, polițiștii și cetățenii nu sunt în tabere diferite, iar scopul agenților nu este acela de a da amenzi, însă este nevoie să fie aplicate sancțiuni în cazurile celor care ignoră normele instituite de autorități.

„Aș dori în primul rând să vă spun că în această pandemie nu suntem în tabere diferite: Poliția versus cetățeni!

Dimpotrivă, suntem împreună și trebuie să respectăm măsurile de protecție sanitară, pentru că numai astfel putem diminua impactul COVID-19 asupra noastră.

Având în vedere numărul de cazuri de COVID-19 înregistrate, la nivel național, pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul Coronavirus, Poliția Română, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, alături de Poliția Locală și cu suportul Direcțiilor de Sănătate Publică, a Agenției Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și a Inspectoratului Teritorial de Muncă, intensifică activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Din experiența acțiunilor desfășurate până în prezent, s-a constatat faptul că, în unele cazuri, oamenii respectă aceste măsuri de prevenire a răspândirii COVID -19, doar la vederea forțelor de ordine.

Nu ne dorim să fim «polițiștii răi» și nici să dăm amenzi, dar atunci când oamenii nu înțeleg că încercăm să depunem toate eforturile pentru a-i proteja, trebuie să luăm și altfel de măsuri, pentru ca legea să fie respectată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Române.