Președintele CSM, Lia Savonea încearcă din nou să o numească Adinei Florea la şefia Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ)

Președintele CSM, Lia Savonea încearcă din nou să o numească Adinei Florea la şefia Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ)
Sursă foto: hepta.ro

Lia Savonea a convocat, marţi, o nouă şedinţă în cadrul căreia se va încerca numirea Adinei Florea în fruntea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), se arată înordinea de zi a Consiliului Suprem de Magistratura (CSM).

Nu este prima dată când se doreşte numirea Adinei Florea în funcţia de şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), o instituţie înfiinţată la comanda PSD şi a cărei desfiinţare a fost cerută atât de Uniunea Europeană, de Comisia de la Veneţia, cât şi de mai mulţi factori politici din România.

Adina Florea a promovat concursul pentru funcţia de procuror şef al SIIJ în luna iunie. Numirea ei efectivă a tot fost amânată, însă, din lipsă de cvorum, majoritatea procurorilor din CSM refuzând să se prezinte.

De altfel, potrivit Agerpres, la şedinţa de marţi va lipsi ministrul Justiţiei, Ana Birchall, care se aflăla Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) de la Luxemburg.

Lia Savonea s-a aflat în mijlocul mai multor critici în ultimul timp.Săptămâna trecută, de exemplu, asociaţiile „Forumul Judecătorilor din România”şi „Iniţiativa pentru Justiţie”au solicitat demisia Liei Savonea pe motiv că ar fi propus „în secret” modificarea Legii de funcţionare şi organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Una dintre propunerile ei fiind ca venitul soţului său soţiei persoanei care depune declaraţia de avere să fie anonimizat.

Legat de acest subiect, tot săptămâna trecută, Lia Savonea a acuzat presa„a propagat știri false, inexacte și confidențiale” legate de verificarea averii ei de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Ulterior, cerând (prin CSM) publicarea unui comunicat de presă pentru „respectarea adevărului faptic pentru corecta informare a cetățenilor”.

De altfel, emiterea de comunicate de presă în numele Liei Savonea, dar prin intermediul CSM, este una dintre nemulţumirile unei părţi a CSM. Aceştia intenţionează să ceară revocarea ei din funcţia de preşedinte al instituţiei, mai fiind nemulţumiţi şi de modul în care sunt convocate şedinţele de plen sau de numirea Adinei Florea la şefia SIIJ.

Ultima oră
19:14 - Grav accident la ieșire din Timișoara. Un om a murit și doi au fost răniți (VIDEO)
18:54 - Sorin Grindeanu: Am aflat o chestiune de Cartea Recordurilor – de 13 ani se lucrează la centura de la Tecuci. Zici că e centura Parisului (VIDEO)
18:35 - Doar 8.103 persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 cu prima doză, în ultima zi. Datele complete
18:09 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte atenți ce vorbesc, cu cine vorbesc și ce promisiuni fac (VIDEO)
17:41 - Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR
17:14 - Vaslui: Un tânăr care suferă de depresie şi-a tăiat gâtul cu drujba. El a fost dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost operat
16:48 - Sorin Grindeanu: În România nu avem cotă unică, asta e o prostie / S-a convenit ca la anul să avem o discuție așezată, dacă merită să umblăm la sistemul fiscal
16:26 - Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior netratată de jumătate de an şi cu malnutriţie severă / Parchetul a deschis dosar penal
15:47 - Sorin Grindeanu: Judeţele Brăila şi Galaţi au nevoie rapid de sprijinul Guvernului, prin dezvoltarea infrastructurii de transport. Podul trebuie să fie dat în circulaţie până la sfârşitul anului viitor
15:22 - Austria are câini noi de pază