Băsescu reiterează poziția despre situația din Siria: România trebuie să fie prudentă, dar se va alătura aliaților la momentul în care se vor lua măsuri față de Damasc

Băsescu reiterează poziția despre situația din Siria: România trebuie să fie prudentă, dar se va alătura aliaților la momentul în care se vor lua măsuri față de Damasc

Președintele Traian Băsescu a reiterat, marți seară, nevoia ca România să fie prudentă vizavi de situația din Siria, precizând însă că se va alătura aliaților în momentul în care se va lua decizia acțiunii militare pe teritoriul sirian.

”România consideră că trebuie să aibă o atitudine prudentă, iar la momentul la care aliații noștri ar hotărâ să ia măsuri prin care să dea un semnal Damascului că este de netolerat utilizarea gazelor toxice de lupte, România se va alătura aliaților. De ce prudență? Pentru că și astăzi au fost circa 20 de solicitări de operațiuni consulare la Ambasada de la Damasc. Și duminică au fost 18 solicitări. Este în pregătiri repatrierea a 19 cetățeni români. Avem o problemă legată de prezența cetățenilor români din familii mixte pe teritoriul Siriei, iar populația deținătoare de pașaport românesc acolo nu este grupată, ei sunt peste tot în Siria”, a explicat președintele Băsescu.

Întrebat dacă între el și președintele sirian Bashar al-Assad există o relație de prietenie, așa cum s-a zvonit în spațiul public, Băsescu a precizat că este vorba doar de ”o relație instituțională”.

”Poziția noastră moderată derivă din mai multe motive, primul fiind numărul mare de români din Siria. Care deși au primit recomandarea MAE să părăsească Siria, nu au făcut-o. Prundența noastră mai vine și din altă parte și de aceea ne angajăm să fim solidari la momentul unei decizii. Deși avem propriile analize, sperăm ca cei care vor lua decizia acțiunii să aibă convingerea că va fi o acțiune care se adresează strict la Siria. Noi apreciem, în momentul de față, că există riscul de extindere a conflictului înspre și spre vecini”, a mai adăugat șeful statului.

Basescu: Romania trebuie sa ramana prudenta, dar nu va tolera utilizarea gazelor toxice in Siria

Embed: