OMS, despre situația din Europa: Bilanțul zilnic al deceselor legate de COVID-19 a crescut cu aproape 40% față de săptămâna trecută

OMS, despre situația din Europa: Bilanțul zilnic al deceselor legate de COVID-19 a crescut cu aproape 40% față de săptămâna trecută
foto: Pixabay

Numărul zilnic al deceselor legate de COVID-19 din Europa a crescut cu aproape 40% comparativ cu datele înregistrate în săptămâna precedentă, a precizat Organizația Mondială a Sănătății pentru BBC.

„Îngrijorarea… este că secțiile de Terapie Intensivă din spitale încep să se umple cu persoane foarte bolnave”, a avertizat Dr. Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS.

OMS: În Europa, numărulzilnic al deceselor legate de COVID-19 a crescut cu aproape 40% față de săptămâna trecută

Rusia a raportat 320 de decese legate de COVID-19 într-o singură zi – un record negativ la nivel național – împingând bilanțul total la 26.589. O creștere a fost înregistrată și în Italia, cu 221 de fatalități anunțate în ultimele 24 de ore. În Austria, numărul total de decese a depășit marți pragul psihologic de 1.000. În Belgia, medicii au fost rugați să muncească în continuare chiar și în scenariul în care au contractat boala, pentru că sistemul sanitar riscă să fie copleșit.

„În regiunea europeană vedem o creștere intensă și alarmantă la cazuri și decese. (…) În ciuda unei gestionări mai bune a capăcității spitalicești, spitalele dintr-o serie de țări se umplu rapid”, spune dr. Harris.

Ea a explicat că eficiența restricțiilor introduse recent în mai multe națiuni europene va putea fi analizată abia peste două săptămâni.

„Vom vedea o reducere a cazurilor, dar nu peste noapte”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a OMS.

Întrebată dacă al doilea val pandemic va fi mai rău decât primul, dr. Margaret Harris a răspuns: „Vom vedea un tip diferit de vârf”.

„Vestea bună este că spitalele noastre sunt mult mai bune la a înțelege ce se petrece aici, dar reversul acestui lucru este că pentru a câștiga acea experiență au lucrat incredibil de mult pentru o perioadă foarte lungă de timp (…)”, a adăugat dr. Margaret Harris.

„Un alt lucru bun într-un fel este că numerele foarte mari pe care le vedem sunt la grupuri care în mod ideal nu progresează spre boala mai severă – acestea sunt grupurile tinere. Dar asta nu este o garanție”, a continuat ea.

„Acești doi factori sugerează că s-ar putea să nu vedem creșterea teribilă (n.r. – ca număr) la decese pe care am văzut-o în aprilie”, a mai punctat dr. Margaret Harris, purtătoarea de cuvânt a OMS.

Record negativ de decese în 24 de ore și în România. Cum arată cel mai recent bilanț prezentat de autorități

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, marți, 4.724 de cazuri noi de COVID-19, în cadrul unui bilanț care a consfințit un record negativ în ceea ce privește numărul de decese legate de această boală infecțioasă înregistrate pe un interval de 24 de ore – 104. Per total, de la izbucnirea crizei sanitare,6.574 depersoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au murit.

Potrivit datelor prezentate de autorități, între luni, ora 10, și marți, aceeași oră,au fost raportate 104 decese (56 bărbați și 48 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 10 decesela categoria de vârstă 50-59 de ani, 25 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 34 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 30 decese la categoria de peste 80 de ani.

Un număr de 100 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 4 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Ultima oră
19:03 - Ursula von der Leyen, despre explozia prețului la gaze: „Ceea ce vedem este un fenomen global, nu doar unul existent în Europa”
18:51 - Iohannis, nemulțumit de cifrele campaniei de vaccinare. Mesaj tăios în prezența Ursulei von der Leyen: „Dacă ne-am fi vaccinat, nu am mai fi avut restricții”
18:44 - Ursula von der Leyen anunță că România a primit undă verde din partea Comisiei privind PNRR: „Nu e finalul călătoriei. Trebuie să implementăm aceste proiecte”
18:28 - Florin Cîțu, despre PNRR: Sunt incluse 107 investiții și 64 de reforme. Până la sfârșitul anului vom primi prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro (VIDEO)
18:25 - Klaus Iohannis, în cadrul vizitei Ursulei von der Leyen, după aprobarea PNRR: „Avem o responsabilitate uriașă, pentru a ne asigura că fondurile europene vor schimba fața României”
18:19 - Proiect de lege: Certificatul COVID, obligatoriu pentru personalul medical. În caz contrar se va suspenda contractul de muncă pentru 30 de zile
18:05 - Pfizer anunță că a început să testeze noul său medicament cu administrare orală, care ar putea preveni Covid-19
18:00 - De ce o sfătuiește Mitică Dragomir pe Simona Halep să se retragă din tenis
17:46 - Ursula von der Leyen a vizitat Spitalul Universitar împreună cu premierul Florin Cîțu și cu președintele Iohannis
17:39 - Mașinile electrice ar putea reduce la jumătate cererea de petrol. Ce spun specialiștii despre efectele electrificării transportului rutier