Bistrița-Năsăud: Scrisoare veche de aproape un secol, găsită de restauratori sub grinda unei biserici din Nuşeni (FOTO)

Bistrița-Năsăud: Scrisoare veche de aproape un secol, găsită de restauratori sub grinda unei biserici din Nuşeni (FOTO)
Foto: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud / Facebook

O scrisoare pusă într-o sticluță, veche de aproape un secol, a fost găsită de restauratorii unei biserici din satul Nuşeni, județul Bistrița-Năsăud. Sticla era ascunsă într-o firidă. Mesajul datează din anul 1933 şi este adresat noilor generaţii.

Scrisoare veche de aproape un secol, descoperită la renovarea unei biserici

Arheologii au desigilat sticla, iar scrisoarea din interior a fost citită în faţa întregii comunităţi, la slujba de duminică. Acolo erau trecute numele celor care s-au implicat la ultima restaurare a lăcaşului de cult, din 1933. Renovarea a costat atunci 50.000 de lei, o avere pentru acele timpuri.

Bistrița-Năsăud: Scrisoare veche de aproape un secol, găsită de restauratori sub grinda unei biserici din Nuşeni

„În prezența și cu acordul preotului paroh reformat Zoltán-Barna Márton, am deschis cu mare grijă sticluța respectivă și spre suprinderea noastră am identificat o emoționantă scrisoare a comunității reformate locale din 10 august 1933, ce atesta una dintre ultimele renovări ale locașului de cult și cei implicați financiar, aceștia fiind enumerați nominal”, se arată într-o postare a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

„In memoriam

Cu ajutorul lui Dumnezeu, în 15 august 1933, am început renovarea bisericii vechi. Conform contractului, zidarul avea obligația să dea jos tencuiala veche. Și-a îndeplinit misiunea și a observat nereguli în structura pereților din care cauză, acestea prezentau fisuri în mai multe locuri….”