Boabe de orez umplute cu carne, un alt aliment hibrid despre care se spune că ar putea înlocui carnea

Boabe de orez umplute cu carne, un alt aliment hibrid despre care se spune că ar putea înlocui carnea
YONSEI UNIVERSITY

Oricât de greu de imaginat ar fi gustul produsului pe care l-au construit cercetătorii sud-coreeni, el are potențialul de a rescrie orice carte de bucate în care, până acum, carnea și orezul apăreau doar ca ingrediente separate.

Cercetătorii sud-coreeni au ajuns la acest rezultat – orez umplut cu carne- după ce au cultivat celule de carne de vacă în interiorul boabelor de orez.

De ce au făcut-o? În încercarea de a crea alimente mai ecologice şi mai ieftine, acest nou tip de aliment hibrid sustenabil ar putea contribui la rezolvarea crizelor alimentare şi ar putea marca un progres în combaterea schimbărilor climatice, scrie CNN.

Celule de carne de vită, cultivate pe boabe de orez

Noul tip de orez a fost cultivat în laborator de cercetători de la Universitatea Yonsei din Seul şi conţine celule musculare şi adipoase de vită. El  se prezintă sub aspectul unui orez de culoare roz, iar echipa care l-a creat crede că ar putea oferi o alternativă mai ieftină şi mai durabilă din punct de vedere ecologic la carne, cu o amprentă de carbon mai mică.

„Imaginaţi-vă că obţinem toţi nutrienţii de care avem nevoie dintr-un orez proteic cultivat pe celule. Orezul deţine deja un nivel ridicat de nutrienţi, însă adăugarea de celule provenite de la animale de fermă poate să crească şi mai mult acel nivel”, a declarat Park So-hyeon, coautor al studiului, într-un comunicat de presă asociat publicării acestui studiu în revista Matter.

Proces tehnologic relativ simplu

În cadrul cercetării, boabele de orez au fost acoperite cu gelatină de peşte pentru a oferi suport celulelor de carne de vită, apoi au fost cultivate timp de 11 zile.

Potrivit echipei de cercetători, în comparaţie cu orezul obişnuit, produsul final conţinea cu 8% mai multe proteine şi cu 7% mai multe grăsimi, fiind în acelaşi timp mai ferm şi mai sfărâmicios decât boabele naturale.

Orezul cu carne, o amprentă de carbon mult mai mică decât în industria producătoare de carne

Noua versiune dezvoltată în laborator lasă o amprentă a carbonului mult mai mică decât carnea, întrucât nu necesită creşterea animalelor, o activitate care consumă „multe resurse şi de apă şi care eliberează multe gaze cu efect de seră”, precizează Park So-hyeon.

Potrivit aceluiaşi comunicat de presă, pentru 100 de grame de proteine produse, s-a estimat că orezul hibrid eliberează mai puţin de 6,27 kg de CO2, adică de opt ori mai puţin decât s-ar produce în cazul producţiei de carne de vită. .

Dacă ar fi comercializat, acest orez hibrid ar fi o opţiune mai ieftină pentru consumatorii din Coreea de Sud, cu un preţ de vânzare estimat la circa 2,23 dolari per kilogram, în timp ce preţul cărnii de vită este de aproximativ 15 dolari per kilogram.

Alimentul s-ar putea dovedi salvator în caz de foamete

Echipa de cercetare sud-coreeană doreşte să îmbunătățească şi mai mult noul tip de orez înainte de comercializarea acestuia, astfel încât celulele să se poată dezvolta mai bine în boabe, sporindu-i valoarea nutritivă.

„Acum văd o lume întreagă de posibilităţi pentru acest aliment hibrid. El ar putea într-o zi să ofere ajutor alimentar în caz de foamete, să fie încorporat într-o raţie militară sau chiar să îi hrănească pe astronauţi”, a concluzionat Park So-hyeon.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`