Bolnavii de hepatita C vor avea de la 1 octombrie și terapia fără interferon. CNAS va deconta numai cazuri cu rezultat

Bolnavii de hepatita C vor avea de la 1 octombrie și terapia fără interferon. CNAS va deconta numai cazuri cu rezultat
Foto: versamedia.ro

Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, a declarat că, de la 1 octombrie, CNAS va deconta o terapie nouă pentru bolnavii de hepatita C – tratamentul fără interferon-, plata efectivă urmând a se face numai în cazurile în care se obține rezultatul medical, informează Agerpres. Acesta a mai precizat că prețul terapiei este unul confidențial, dar bun pentru România.

„Vor fi 5.000 de pacienți eligibili, dar îi vom trata pe toți cei care fac obiectul criteriilor medicale. Bolnavii vor fi investigați în centrele universitare și tratamentul se face oral, administrat acasă. Vom asigura tratament pentru bolnavii care nu au nicio altă alternativă în acest moment — ciroză, gradul de fibroză F4, continuăm cu F3”, a declarat Ciurchea.

Programul susținut de CNAS se va derula pe o perioadă de un an, urmând ca apoi să se continue negocierile, iar tratamentul nu se va putea achiziționa individual de către pacient.

La rândul său, Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că tratamentul este unul nou, diferit de dubla terapie cu interferon.

„Vrem să vă anunțăm că, pe 9 septembrie, s-a încheiat procesul de negociere a contractelor pentru moleculele cu indicații în terapia fără interferon a hepatitelor cronice virale și cirozei hepatice. (…) Negocierile s-au desfășurat cu companiile care dețin aceste molecule. Au fost un număr record de întâlniri. (…) După termenul legal, practic se va încheia contractul cu firma câștigătoare. La acest tip de contract, la terapia fără interferon, CNAS va plăti doar tratamentul pacienților la care se va obține rezultat medical, nu va plăti tratamentul pentru cei la care nu se vor obține rezultate”, a susținut Bănicioiu.

”Dubla terapie, cea cu interferon, durează 48 de săptămâni, iar cea fără interferon — 12 săptămâni. Pacientul care va intra în noua terapie va trebui să țină cont să respecte întocmai schema de tratament. El va lua două pastile pe zi timp de 12 săptămâni. Are foarte puține reacții adverse, în special renale”, a explicat Prof. dr. Alexandru Oproiu.

Ministrul Sănătății a anunțat că săptămâna viitoare comisia de experți pentru afecțiuni hepatice din cadrul CNAS se va întâlni pentru a stabili procedura de aprobare a dosarelor și documentația necesară. „Toată procedura va fi comunicată caselor de sănătate județene”, a mai spus Bănicioiu.