BOR așteaptă garanții scrise din partea Ucrainei că va respecta identitatea românilor! Av. Antonie Popescu: Un Vicariat Ortodox Român este prea puțin

BOR așteaptă garanții scrise din partea Ucrainei că va respecta identitatea românilor! Av. Antonie Popescu: Un Vicariat Ortodox Român este prea puțin

Biserica Ortodoxă Română așteaptă garanții scrise din partea Ucrainei că identitatea etnică şi lingvistică a românilor va fi respectată, precum şi că acești ortodocși români vor avea posibilitatea de a se organiza într-un Vicariat Ortodox Român şi a cultiva legături spirituale cu Patriarhia Română, spre a fi sprijiniți prin trimiterea de cărți de cult şi de teologie în limba lor maternă, adică limba română, scrie bucpress.eu.

În urma acestei hotărâri, potrivit aceleiași surse, avocatul român Antonie Popescu i-a trimis o scrisoare Prea Fericitului Patriarh Daniel.

„Am adresat Patriarhiei o scrisoare în virtutea importanței momentului actual și a eforturilor politice și bisericesti ale Kievului de creare a unei Biserici Autocefale a Ukrainei și în contextul frământarilor din partea de est a acestei țări, dar și al unor îngrijorări venite din Nordul Bucovinei. Este arhicunoscut că dupa ocupația URSS, Mitropolia Bucovinei, cu sediul la Cernăuți (în Palatul Mitropolitan care găzduieste azi Universitatea Iurii Fedkovici, de limbă ucraineană) a fost retrasă în refugiu la Suceava, împreună cu Facultatea de Teologie, celebră în lumea ortodoxă, ea fiind și locul unde, de pildă, și-a dat doctoratul Părintele Stăniloae.
Ulterior, în 1948, sub presiunea autorităților, Facultatea este adusă la B ucurești, activitatea Mitropoliei Bucovinei este de facto suprimată, având o soartă similară cu a Mitropoliei Basarabiei. NU a fost desființată, dar nu a mai putut activa, numele său fiind preluat de Mitropolia de la Iași, care se va numi de atunci și pâna astăzi a Moldovei și Bucovinei”, a declarat avocatul rom\n Antonie Popescu, pentru EZ.

Întrebat dacă a primit vreun răspuns de la BOR, Antonie Popescu a declarat că a făcut un astfel de demers, nu ca să primească un răspuns, ci ca să aducă la cunoștința întâistătătorilor Bisericii române ceea ce a văzut sau a constatat nemijlocit, în trecut, ca responsabil guvernamental pentru relația cu românii de pretutindeni, predilect din Basarabia și Bucovina, sau, recent, ca avocat implicat în mai multe acțiuni interne sau externe pentru protecția drepturilor omului, potrivit aceleiași surse.

„De altfel, în comunicatul Sf. Sinod sunt atinse majoritatea problemelor care își așteaptă adecvata rezolvare acum și în viitor și mă astept la o largă consultare, exprimare și contributie, «de la vlădică pân’ la opincă»!”, a mai adăugat Antonie Popescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:50 - Gest grosolan după remiza lui CSA Steaua cu Șelimbăr. Ce a făcut un oficial al roș-albaștrilor la finalul partidei (VIDEO)
23:34 - Germania va livra Ucrainei un sistem avansat de apărare antiaerină în următoarele zile. Christine Lambreht, vizită surpriză la Odesa
23:14 - Un oficial ucrainean a distribuit imagini de la Revoluția Română din decembrie 1989: „Într-o zi, sper că în curând, rușii îi vor face lui Putin ceva similar cu ce i-au făcut românii lui Ceaușescu” (VIDEO)
22:51 - Ion Petrescu: Dacă retragerea rușilor din Liman prefațează o posibilă folosire a armei nucleare tactice în zonă? / Analistul militar, pe B1 TV, despre cele trei zone ucrainene posibile pentru un atac nuclear rusesc (VIDEO)
22:20 - Bombardiere rusești capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare, detectate în apropiere de Finlanda
21:49 - Claudiu Năsui: Virgil Popescu ne spunea înainte de război să stăm liniștiți că o să ne vină gaz prin Nord Stream 2 / Ciolacu și Ciucă nu înțeleg economia suficient cât să înțeleagă că nimeni nu o să facă pierderi voluntare (VIDEO)
21:20 - Un bărbat de 47 de ani a murit prins sub un tractor, în județul Vaslui
21:07 - Vasile Dîncu (MApN), la Chișinău: NATO nu caută o confruntare cu Rusia / România sprijină concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de criza energetică
20:43 - Două persoane au leșinat după ce ar fi fost ținute aproape o oră într-un avion Wizz Air rămas la sol în Suceava. Aeronava nu a mai decolat, iar pasagerii nu aveau aer condiționat și nu puteau ieși
20:16 - Cel mai bun lunetist din lume se întoarce în Ucraina, cu sarcină nouă: „Vreau să fac mulți Wali dintr-un Wali”