Buzău: Cutremur cu magnitudinea 3, marți dimineața

Buzău: Cutremur cu magnitudinea 3, marți dimineața

Un cutremur cu magnitudinea 3 s-a produs marți dimineață în Vrancea, Buzău, laadâncimea de 127km.

Seismul care a avut loc la ora 05:44a avut loc la 59km de Brasov, 68km de Ploiesti, 122km de Bucuresti, 124km de Bacau, 131km de Braila, 133km de Galati, 138km de Pitesti, 174km de Sibiu, 187km de Ruse, 206km de Iasi, înformează INFP.

Un alt cutremur puternic a avut loc cu câteva ore înainte

Luni dimineață,la ora 9:07,un alt seism a avut loc tot în Buzău și a avut magnitudinea de 3.2, laadâncimea de 85km.

Ultimul cutremur semnificativ din România a avut loc pe data de 25iunie,la ora 20:30,s-a înOrșova, județul Mehedinți, o zonă seismică neobișnuită și a avut o magnitudine de 4,6 la o adâncime de 16 km. Acesta s-a resimțit destul de puternic în orașele Orșova, Băile Herculane. Cel mai puternic seism din 2020 s-a produs pe 31 ianuarie, la ora 3.26, in zona seismica Vrancea.

De ce au loccutremere frecvente în zona Vrancea?

Zona Vrancea este cea mai activă din punct de vedere seismic din țara noastră, practic, nu este exclus ca oricând să aibă loc aici un cutremurcu magnitudine mai mare de 7 în,la adâncimi între 60 şi 180 km.Practic, această zonă este situată la situată la intersecţia plăcilor tectonice intercontinentale.

În ultimul secol, în România au fost 30 de cutremure cu magnitudine de 6 şi 7 grade.Cel mai violentcutremur înregistrat în România în ultimii 25 de ani a avut o magnitudine de 6 grade şi s-a produs în 2004.

Ce trebuie să facem în caz de cutremur?

Cel mai important lucru este să ne pătrăm calmul și să îiliniştimşi pe cei mai vulnerabili, cum sunt copiii și bătrânii și să îi punem la adăpost dacă este posibil. De obicei, cutremurele durează doar câteva secunde, chiar dacă această perioadă poate fi intensă.

Liniile telefonice trebuie să rămână disponibile pentru apeluri la salvare, pompieri, deci nu faceți apeluri telefonice care nu reprezintă o urgență.

Specialistii ne recomandă să rămânem în locuință sau în încăperea în care ne află, în caz de cutremur.Totuși, trebuie să rămânemdeparte de ferestre care se pot sparge. Cel mai sgur loc este sub o grindă, toc de uşă, sub un birou sau masă, carepot feri de unele obiecte care ar putea să cadă sau să se desprindă în timpul seismului.

Totodată, vă puteţi proteja rămânând întinscu faţa în jos și cu palmele împreunate pentru a vă protejacapul, ceafa, la podea lângă un perete.

Este complet interzis ieșirea din încăperea pe uşă, aruncarea de la ferestrele etajelorsuperioare. Scările trebuie evitate, ca și lifturile.Dacă este posibil, deschideţi uşa de la ieșire, pentrua preveni blocarea acesteia, în vederea evacuării după terminarea mişcării seismice.

În cazul în care aveți posibilitatea, închideți sursele de foccât puteți mai repede,pentru a preveni un incendiu.

Când va avea loc următorul cutremur puternic din România

Constantin Ionescu, directorul general al INFP, a explicat într-o intervenție televizată ce spun statisticile despre perspectiva unui cutremur cu magnitudinea 5 pe scara Richter care va avea loc în România.

„Statistica, uneori, nu dă date aşa, dar aceste cutremure de 5 au apărut cam la doi ani, doi ani şi ceva, trei, dar nu poţi să ştii ziua, ora şi mărimea cutremurului. Asta este o necunoscută. Ştii că se va produce în zona Vrancea, ceea ce este un noroc pentru noi că ştim unde va avea loc şi avem un sistem de alertare seismică cu 25 de secunde înainte, cu ajutorul căruia ne putem aduce contribuţia pentru reducerea efectelor cutremurelor”, a spus Costantin Ionescu, director general INFP, în emisiunea „Punctul de Întâlnire”, de la Antena 3.

Tags:
Ultima oră
18:22 - DNA a clasat dosarul de fraudă cu fonduri europene al lui Dan Barna, dosar deschis în plină campanie prezidențială / A rămas în lucru un alt dosar in rem care l-ar viza pe copreședintele USR PLUS
18:12 - Guvernul modifică legea pentru a despăgubi păgubiții înainte de declararea definitivă a falimentului: Fondul de Garantare a Asiguraţilor poate efectua plăţi la 60 de zile de la retragerea licenţei asiguratorului
18:06 - Nicușor Dan: Nu avem noul preț cu care ne va vinde ELCEN gigcaloria. Nu suntem în constrângeri financiare să nu putem mări subvenția; o problemă ar putea veni din contractul cu Comisia Europeană (VIDEO)
17:48 - Gina Pistol, către Smiley: „Mă laşi să mă întorc la Asia Express?”. Răspunsul uimitor pe care i l-a dat artistul
17:48 - Echinocțiul de toamnă 2021. Cum vor fi afectate zodiile și la ce trebuie să fie foarte atente când iau decizii
17:48 - Începe Festivalului Strada de C`Arte în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice. Lista evenimentelor anunțate de BCU
17:35 - Nicușor Dan: Pe ceea ce înseamnă paturi de spital în București nu există o presiune în acest moment. Ne dorim cu toții ca această creștere să nu fie explozivă în continuare (VIDEO)
17:34 - Marcel Ciolacu: „După decizia CCR, dacă nu există conflict, imediat PSD va vota moțiunea de cenzură. Dacă există conflict, PSD va depune imediat moțiune de cenzură”
17:27 - Raluca Turcan, despre salariul minim: Solicitarea de majorare se încadrează între 8% și 12%. Creșterea va fi consistentă inclusiv pe partea de salariu net
17:17 - Accident feroviar în Timiș: Mecanicul unui tren şi şoferul unui camion, transportaţi la spital, în urma unei coliziuni