Călin Popescu Tăriceanu: Aderarea la spaţiul Schengen putea fi un obiectiv în timpul președinției României la Consiliul UE

Călin Popescu Tăriceanu: Aderarea la spaţiul Schengen putea fi un obiectiv în timpul președinției României la Consiliul UE

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat sâmbătă că România ar fi trebuit să-și stabilească și o agendă națională pentru perioada în care va asigura președinția Consiliului Uniunii Europene. Aderarea țării noastre la spațiul Schengen ar fi trebuit să fie unul din punctele care să figureze pe această agendă, a susținut Tăriceanu.

„Eu mi-aş fi dorit ca România să aibă câteva obiective pe care să le urmărească în viitorul mandat. (…) De exemplu, aderarea la spaţiul Schengen ar fi putut să fie un obiectiv şi aici cred că ar fi fost dezirabil ca să existe o bună colaborare şi comunicare între instituţiile care au un rol important în promovarea agendei României (…), dincolo de tema generală care va fi profitabilă tuturor ţărilor. (…) Eu cred că o negociere (pentru aderarea la spaţiul Schengen – n.r) se poate face. Eu cred că, avându-i pe toţi aici, la Bucureşti, discuţiile cu argumente se pot duce. (…) Eu am observat şi în celelalte preşedinţii, cei care au deţinut preşedinţii au avut şi o agendă, hai să-i spunem naţională, dincolo de agenda europeană, pe care şi-au promovat-o. Şi România ar fi putut să facă acelaşi lucru”, a declarat Tăriceanu, informează Agerpres.

Șeful Senatului a precizat însă că România nu va putea să folosească pe deplin atuul de a deține președinția rotativă a Consiliului UE din cauza rupturii instituționale care există în acest moment în România.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)