Călin Popescu-Tăriceanu: ‘Câteva instituții păstrează METODE TRECUTE. Clarificări trebuie lămurite și cu oficialii europeni’ (VIDEO)

Călin Popescu-Tăriceanu: 'Câteva instituții păstrează METODE TRECUTE. Clarificări trebuie lămurite și cu oficialii europeni' (VIDEO)
Foto: gov.ro

În România există un grad de libertate de exprimare atât de ridicat, încât uneori este dificil deînțeles ce se petrece cu adevărat în politică sau economie, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în discursul susținut cu ocazia ceremoniei de preluare a președinției Consiliului UE, de joi.

În plus, președintele ALDE vorbit și de „câteva instituții păstrează metode trecute” și că din aceste puncte de vedere este nevoie de „clarificări” cu oficialii europeni și statele membre.

„Câteva instituții păstrează metode trecute. Își păstrează obiceiurile. De aceea noi vom arăta și mai mult care sunt aspectele care deranjează și care sunt instituțiile care s-au transformat în spiritul european. Aceste clarificări trebuie lămurite și cu oficialii europeni șistatele membre, pentru a îndepărta aceste neînțelegeri asupra vieții sociale din România. Cer tuturor partidelor să țină cont și să fie atente la ce au spus fondatorii UE acum șapte decenii, să fim o reuniune a statelor care trebuie să fie o comunitate a guvernelor, a societăților, bazate pe solidaritate, încredere și respect reciproc”.

„Înainte de 1989, obișnuiam să visez la Europa ca mulți alți români. Am aflat prima dată despre Europa acasă, în timp ce mă confruntam cu momente dificile. Familia mea m-a învățat ce înseamnă Europa: gradul de civilizaţie și cultura, rațiunea și responsabilitatea, inițiativa și imaginația și, mai presus de toate, libertatea”, a precizat Călin Popescu-Tăriceanu.

„După prăbușirea comunismului, visul meu de Europa a devenit o aspirație care putea fi împărtășită în public. Probabil că doar câtorva oameni chiar le pasa de entuziasmul cetățenilor români din timpul procesului de integrare. Îndrăznesc chiar să spun că, în prezent, suntem în continuare cea mai proeuropeană ţară din Europa.”

Totodată, președintele Senatului a ținut să scoată în evidență rolul avut în timpul negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

„Românii au privit întotdeauna europenismul lor ca fiind natural, ca fiind o parte importantă a identității lor naționale. Trebuie să mărturisesc că visul meu și aspirația mea față de Europa s-au transformat într-una dintre cele mai preţuite realizări ale mele. Ca prim-ministru, am avut privilegiul și responsabilitatea de a finaliza negocierile și de a conduce România în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.”

„Între timp, România a devenit o națiune europeană, deși standardul vieții, calitatea drepturilor și libertăților individuale și probabil şi produsul intern brut pot suferi îmbunătățiri. În comparație cu mediile europene, acestea au crescut de o sută ori în ultimele trei decenii. De exemplu, ne bucurăm de un grad al libertăţii de exprimare atât de ridicat, încât a devenit uneori dificil să înțelegi ce se petrece cu adevărat în politică sau economie”, a mai precizat președintele Senatului.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`