Olguţa Vasilescu, explicaţii privind neplata pensiilor înainte de Paşti: Când vor primi pensionarii banii până la urmă

Olguţa Vasilescu, explicaţii privind neplata pensiilor înainte de Paşti: Când vor primi pensionarii banii până la urmă

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a executat solicitarea făcută de Viorica Dăncilă în şedinţa de guvern şi a trimis un comunicat de presă în care repetă motivele pentru care pensiile nu au fost plătite în avans înainte de Paşte.

Aceasta a explicat că procesul de plata a pensiilor este unul care ia aproximativ 2 săptămâni, iar ultima plata a fost făcută pe 30 martie şi nu ar fi fost timp pentru ca procesul să fie făcut astfel încât pensionarii să primească iar până de Paşte.

În plus, Olguţa Vasilescu precizează că „o eventuală plată a pensiilor în avans ar fi făcut ca unii dintre pensionari să nu mai primească nici un ban timp de șapte săptămâni”.

Redăm mai jos integral comunicatul de presă dat de Ministerul Muncii:

Precizări în legătură cu plata pensiilor, a salariilor și a altor tipuri de alocații, indemnizații și prestații

Pensiile aferente ultimei luni au fost achitate până pe data de 30, în condițiile în care procesul este unul de durată, care necesită aproximativ două săptămâni, în fiecare lună.

Cum Sărbătorile Pascale au fost stabilite în acest an în data de 8 aprilie, ar fi fost imposibilă achitarea pensiilor în perioada 2 – 5 aprilie, în condițiile în care data de 1 aprilie a fost zi de duminică, iar data de 6 aprilie este ziua de vineri, zi liberă prin lege.

Mai mult decât atât, o eventuală plată a pensiilor în avans ar fi făcut ca unii dintre pensionari să nu mai primească nici un ban timp de șapte săptămâni.

Plățile care se află în sarcina Autorității Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (alocații pentru copii, indemnizații de creștere a copilului, stimulent de reinserție, prestații pentru handicap și altele) din coordonarea Ministerului Muncii și Justiției Sociale au fost devansate doar pentru cazurile în care, de regulă, se plăteau în perioada 6 – 9 aprilie (zile libere), urmând ca plata celorlalte să se facă la termenul obișnuit.

Angajații Ministerului Muncii și Justiției Sociale nu au solicitat plata în avans a salariilor, care vor fi achitate la termen, pe 15 ale lunii, motiv pentru care MMJS nu a făcut o solicitare de devansare a termenului către Ministerul de Finanțe. În principiu, astfel de solicitări au fost făcute de instituții care aveau zi de salariu în perioada 6-9 aprilie, care sunt zile libere.

Ultima oră
17:07 - Plajele din România versus Grecia. Diferențe uriașe între prețurile la șezlonguri și privind calitatea serviciilor. „Cred că litoralul românesc mă mai vede peste 15-20 de ani sau deloc”
17:00 - Eveniment tragic în București. Cinci persoane, prinse sub un mal de pământ lângă Biblioteca Națională din Capitală
16:47 - CFR SA anunță restricţii de viteză pe raza a 6 regionale de cale ferată, din cauza temperaturilor ridicate
16:26 - „Murim aici în trafic”. Miile de români care au plecat în concediu stau cu orele la intrarea în Bulgaria. Explicațiile autorităților pentru cozile kilometrice
16:24 - Cărțile electronice de identitate, testate inițial pentru persoanele cu vârste între 14 și 18 ani. Bode: Până la finalului lui 2021 vom emite 5.000 de documente
15:56 - Interlop din Târgoviște, arestat după ce s-a filmat pe Facebook consumând droguri și amenințându-l cu pistolul pe șeful poliției Dâmbovița
15:29 - China se confruntă cu cel mai mare focar de Covid-19 de când virusul a apărut la sfârșitul anului 2019. Varianta Delta a generat o explozie a cazurilor noi
15:00 - Ministerul Justiției anunță o execuție bugetară de peste 96%, în primul semestru
14:58 - Florin Cîțu: „Parlamentul nu și-a făcut treaba în ceea ce privește transportul cu animale vii. Voi relua cu celeritate demersurile pentru a corecta legislația” / USR, criticat dur de Agent Green
14:36 - Președintele Afganistanului acuză SUA pentru degradarea securității în urma ofensivei talibanilor