Când s-ar putea termina valul pandemic 4? Raed Arafat prognozează deja valul 5

Când s-ar putea termina valul pandemic 4? Raed Arafat prognozează deja valul 5
Foto: Inquam Photos / George Călin

Sistemul sanitar românesc este îngenuncheat de numărul mare de pacienți COVID-19 în stare gravă, iar agonia nu se va termina curând. Abia săptămâna viitoare vom afla dacă am ajuns pe un platou pandemic și apoi va mai dura o perioadă până când numărul de infectări va începe să scadă, spune Raed Arafat.

Din păcate, depășirea valului 4 va fi doar o gură de oxigen, pentru că ar putea să mai urmeze și alte valuri pandemice.

„Va mai dura. Când ajungem la un platou, nu vom ajunge să avem o scădere rapidă. O să începem să avem o scădere lentă după platou. Întrebarea este dacă am ajuns la platou, că în ultimele 2 – 3 zile am văzut că suntem. Eram la 18.000, acum suntem la 16 – 15.000. Oare cât ţine platoul ăsta? Dacă e platou, dacă nu ne trezim din nou cu o creștere”, a declarat Arafat, la Digi24.

Valul 4 s-ar putea prelungi până la mijlocul lunii noiembrie, iar la începutul anului, ne-am putea confrunta cu valul 5.

„S-ar putea să ne trezim că o ducem aşa până prin mijlocul lunii noiembrie, sfârșitul lunii noiembrie, să vedem că încă luptăm cu acest val până ajungem la o situaţie controlabilă. Depinde foarte mult de noi, din nou. Cu cât se vaccinează mai mult, cu atât șansa să controlăm situaţia este mai bună şi şansa să prevenim alt val mai târziu, prin ianuarie – februarie, este mai mare”, a declarat șeful DSU.