Candidații pentru funcția de procuror european susțin interviul în fața ministrului Justiției: Cine sunt cei șapte magistrați aflați în cursă (FOTO)

Candidații pentru funcția de procuror european susțin interviul în fața ministrului Justiției: Cine sunt cei șapte magistrați aflați în cursă (FOTO)
Foto: pixabay.com

Cei șapte candidați pentru funcția de procuror european susțin, marți, interviurile în fața unei comisii care este condusă de ministrul Justiției, Ana Birchall. Inițial erau anunțați opt candidați însă, între timp, Razvan Horatiu Radu s-a retras din cursă.

Astfel, magistrații care candidează pentru acest post sunt Cătălin-Laurențiu Borcoman, Marius Bulancea, Claudiu Constantin Dumitrescu, Laura Ecedi Stoisavlevici, Daniel Constantin Horodniceanu, Elena Hach și Nicoleta Nolden. Cu excepția celei din urmă, toți candidații sunt procurori. Nicoleta Nolden este judecător la Curtea de Apel București.

Iată, mai jos, cine sunt cei șapte candidați care susțin, marți, interviul:

Cătălin Borcoman a fost procuror-șef al DIICOT Brașov. Din 2007, Borcoman a fost consilierul Laurei Codruța Kovesi, care în acel moment era procuror general. Fostul șef al DIICOT Brașov și-a început activitatea de procuror în 1997, la Parchetul Judecătoriei din Braşov, de unde a promovat, ulterior, la Parchetul Tribunalului.

Foto:facebook.com/cataborco

Marius Bulancea este şeful Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA. Fost procuror la DIICOT Iași, Bulancea este cunoscut pentru instrumentarea unor dosare răsunătoare de corupție. Este vorba despre cel al procurorului Tiberiu Nițu, în urma căruia, din funcția de consilier al Laurei Codruța Kovesi, Bulancea a fost delegat să conducă secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Marius Bulancea s-a ocupat și de dosarul ”Gala Bute” și a fost procurorul care a instrumentat un dosar în care era vizat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, încheiat cu clasarea cauzei.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Constantin Claudiu Dumitrescu conduce Serviciului de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale UE din cadrul DNA. De fapt, în cazul lui este vorba despre o prelugire a delegării în această funcție.

“Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat prelungirea delegarii in functia de procuror sef al Serviciului de combatere a infractiunilor de coruptie impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene din cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie a Directiei Nationale Anticoruptie a domnului DUMITRESCU CONSTANTIN CLAUDIU, procuror in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – nivel central, incepand cu data de 23.07.2019, pana la ocuparea functiei prin numire, in conditiile legii, dar nu mai mult de 6 luni”, după cum se arată în decizia CSM.

De asemenea, Constantin Claudiu Dumitrescu a fost, între anii 2011 – 2013, detaşat în funcţia de şef al Departamentului de Luptă Antifraudă.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Laura Ecedi Stoisavlevici este procuror în cadrul DIICOT – Serviciul judiciar. În iunie 2018, aceasta a fost desemnată, printr-o decizie luată de plenul CSM, ca membru în Consiliul de conducere al Şcolii Naţionale de Grefieri.

Daniel – Constantin Horodniceanu a fost șeful DIICOT în perioada 2015 – 2018. Horodniceanu a încercat să obțină un nou mandat la șefia Direcției însă a fost respins de Tudorel Toader, ministru al Justiției în acel moment. De asemenea, Horodniceanu și-a încercat norocul și pentru postul de procuror general însă s-a lovit tot de un răspuns negativ din partea lui Toader.

Întrebat, în perioada respectivă, de ce nu a fost nominalizat din nou la conducerea DIICOT, acesta a declarat că este posibil ca totul să aibă legătură cu dosarul Rompetrol.

„E posibil ca nenominalizarea să aibă legătură cu Rompetrol”, a spus Daniel Horodniceanu.

Amintim, în acest context, că dosarul Rompetrol se află în instrumentarea DIICOT de 11 ani.

Foto: Inquam Photos / Karina Knapek

Elena Hach a fost membru interimar al CSM, între ianuarie și iunie 2013, după care a devenit membru al plenului Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, funcție pe care a ocupat-o până în anul 2018.

În septembrie 2018, aceasta a demisionat din funcția de membru al Asociației Procurorilor din România acuzând lipsa de reacție a asociației privind înființarea și funcționarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

”Consider că lipsa de interpelare a tuturor membrilor Consiliului Director asupra reprezentării asociației la ședința Consiliului Superior al Magistraturii din data de 19.09.2018, ședință în care a fost adoptat Regulamentul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și nu numai cu acea ocazie, nu este compatibilă cu viziunea pe care o am asupra modului de funcționare a unui organ colegial și că pot exprima opinii, judecăți sau observații, mai bine, mai util, ca procuror în afara acestui cadru, cu reguli neștiute de mine și în consecință, neacceptate”, a precizat Elena Hach în scrisoarea prin care și-a anunțat demisia.

Nicoleta Nolden este judecătoare la Curtea de Apel Bucureşti. Aceasta a fost consul al României la Bonn, iar până în iunie 2018 a fost detașată la Ministerul Afacerilor Externe.

Nicoleta Noldeneste căsătorită cu un judecător german de la instanța din Koln.

Parchetul European va fi o instituție independentă, responsabilă cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora.

Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.