Capitanul care l-a împușcat pe Ceaușescu, dezvăluiri în The Guardian: Încă sunt neliniștit. Sunt două vieți pe care le-am curmat

Capitanul care l-a împușcat pe Ceaușescu, dezvăluiri în The Guardian: Încă sunt neliniștit. Sunt două vieți pe care le-am curmat
Foto: The Guardian

Căpitanul Ionel Boeru, care a facut parte din plutonul de execuție a soților Ceaușescu, povestește, la un sfert de secol distanță de eveniment, într-un interviu pentru The Guardian, că încă este neliniștit când vorbește despre acest subiect.

Încă sunt neliniștit când vorbesc despre asta. Sunt două vieți pe care le-am curmat. Este mare lucru. În război este ok, însă când omori oameni neînarmați este mai greu. Nu aș dori acest lucru nimănui, chiar dacă treaba mea este să omor oameni„, spune Boeru.

Capitanul nu are regrete că a pus capat definitiv regimului ceaușist, marcat de frică, săracie și lipsuri. Acesta povestește că familia sa a fost printre milioanele persecutate.

Bunicul meu a fost preot, un liberal, a fost  închis mare parte din viața sa. A fost foarte bucuros după acele evenimente, bucuros că regimul s-a schimbat, că Ceaușescu a murit și mi-a zis ‘Stai liniștit, iau toate păcatele tale asupra mea‘”, povestește Boeru.

Dar implicarea în evenimentele din decembrie 1989 i-au adus și multe necazuri. Faima de a fi unul dintre cei mai cunoscuți călai l-a costat viața personală, liniștea și căsnicia cu o femeie îngrijorată de faima sa macabră.

I-am împușcat foarte repede, simt ca i-am ajutat să moară cu demnitate„, mai dezvaluie acesta.

Boeru mărturisește că, la câteva secunde dupa acel moment s-a așteptat să fie și el împușcat de cei care stăteau în spate, pentru îndrăzneala de a-i fi ucis pe soții Ceaușescu.

Soldații plângeau de fericire, oameni despre care anterior ai fi crezut că susțin în întregime regimul izbucneau de emoție„, spune Boeru.

Ultima oră
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori
21:43 - Șefa Comisiei Europene, reacție fermă la pactul pe apărare dintre SUA, Marea Britanie și Australia. Ursula von der Leyen: Franța, tratată inacceptabil. UE așteaptă clarificări
21:28 - Șerban Bubenek, despre soluții privind paturile ATI pentru COVID-19 la București: Vor fi operaționalizate unitățile mobile (VIDEO)
21:13 - Sorin Cîmpeanu: Vom debloca în scurt timp formularele prin care părinții își pot exprima intenția de vaccinare a elevilor. Nu îi vom dezavantaja în niciun fel pe cei care nu doresc sau pe indeciși (VIDEO)
20:51 - Ciprian Pandea (PNL Călărași), despre șeful interimar al Gărzii de Mediu: Alexandru Lucian Vasile era adjunctul lui Octavian Berceanu, cu care a colaborat foarte bine, și este un om cu studii în domeniu
20:50 - Cine e noul șef al Gărzii de Mediu: Fiul primarului PNL din Jegălia a fost numit interimar în locul lui Octavian Berceanu, demis de Florin Cîțu în ciuda rezultatelor semnificative
20:39 - Octavian Berceanu: Demiterea mea se reflectă direct asupra calității aerului pe care îl respirăm, a vieții pe care o ducem și a modului în care gestionăm mediul și sănătatea noastră (VIDEO)