Care este tipul de cartof care este periculos pentru sănătate și care poate provoca decesul. La ce trebuie să aveți grijă

Care este tipul de cartof care este periculos pentru sănătate și care poate provoca decesul. La ce trebuie să aveți grijă
Foto: Freepik

Un medic din Singapore a făcut o recomandare celor care preferă să mănânce cartofii vechi. Aceștia pot dezvolta o toxină care poate pune în pericol sănătatea.

La ce trebuie să aveți grijă când alegeți cartofii

Medicul Samuel Choudhury din Singapore, le recomandă oamenilor să se ferească de cartofii care au înmugurit, dar și cei care au devenit verzi. Petele verzi de pe cartofi indică prezența toxinei solanină, care poate provoca simptome digestive dureroase, halucinații, paralizie și chiar moartea în cazuri grave. conform Știrile ProTv. 

Dr. Choudhry avertizează că otrava poate fi legată și de germenii care se formează pe cartofii care sunt expuși unui mediu luminos și umed timp de o săptămână sau două.

Medicul a povestit cazul unei fete, Maria Harless, din Denver, Colorado, care a avut „o poftă bruscă de piure de cartofi”. După ce i-a mâncat și s-a culcat, , „i s-a făcut rău” și s-a trezit în toiul nopții vomitând și suferind o durere de cap puternică. Când a ajuns la departamentul de urgență, medicii și-au dat seama că un cartof încolțit era de vină, a explicat Dr. Choudhury.

„Suferea de otrăvire cu solanină – o neurotoxină din cartofi, dar nu din cartofi normali. Aceștia (cartofii verzi și încolțiți) nu sunt. Atunci când consumați o cantitate mare din aceștia (cartofi verzi sau încolțiți), poate provoca diaree, vărsături, dureri de cap, ritm cardiac neregulat și, în cazuri grave, deces”, a spus medicul.

Cum putem recunoaște cartofii

Germinarea, culoarea verde și gustul amar pot indica prezența unei toxine în cartofi. Cartofii capătă o nuanță verzuie și încep să încolțească dacă nu sunt depozitați la întuneric, explică Dr. Choudhury. Când cartofii sunt ținuți în locuri prea calde, luminoase sau umede, nodurile lor de creștere latente, numite ochi,  încep să se dezvolte.

Deși estimările privind cantitatea de solanină toxică variază, se consideră că o doză de 1 mg sau mai mult poate fi periculoasă. Totuși, dacă tuberculul este ferm și germenii sunt mici, îndepărtarea acestora poate contribui la eliminarea toxinei.

Decojirea cartofilor este o altă metodă de reducere a nivelului de solanină, întrucât toxina se află concentrată sub coajă. Pentru a menține cartofii proaspeți, este recomandat să îi păstrați într-un dulap puțin mai cald decât frigiderul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:24 - Alexandru Muraru (PNL): Livrarea de reforme, un test major pentru coaliția PNL-PSD-USR-UDMR / Ar fi o mare vulnerabilitate să nu avem candidat comun la prezidențiale (VIDEO)
12:23 - Mașină lovită de tren în zona Poliției Bacău! O persoană transportată de urgență la spital
12:23 - Liderul Iranului, Ali Khamenei, susține Statele Unite și Israelul sunt principalii vinovați pentru căderea regimului președintelui sirian
12:01 - Tanczos Barna: UDMR va rămâne vocea rațiunii în aceste negocieri. Coaliția în patru este cea mai dificilă soluție, dar poate să fie cea mai bună și stabilă / Avem nevoie de un candidat unic / Susținem adevărata reformă a statului (VIDEO)
11:51 - TIR în valoare de 100.000 de euro din Polonia, descoperit la vama Nădlac II. Ce au descoperit polițiștii de frontieră
11:50 - O grupare care a furat din magazine bunuri de aproape 5 milioane de euro, din care făceau parte trei români, arestată în Marea Britanie
11:42 - Cristina Prună: Rolul USR în coaliția cu PSD, PNL și UDMR va fi acela de garant al implementării reformelor / Trebuie reduse cheltuielile statului, nu crescute taxele (VIDEO)
11:30 - Lucian Romașcanu: USR trebuie să își reseteze puțin discursul public. Eu îmi mențin părerea – și nu dau nume – că un partid democratic trebuie să rămână în opoziție (VIDEO)
11:18 - Preţul cafelei a atins un nivel record după seceta severă și prelungită din Brazilia
11:10 - Benea (PSD): România e la un moment de răscruce – pentru prima dată, în joc e chiar soarta democrației noastre / Nemulțumirile cetățenilor îi vizează nu atât pe politicieni, cât mai ales pe angajații din sistemele publice