Care sunt cele trei localități care se adaugă la cele în care locuitorii se pot pensiona mai devreme din cauza poluării

Care sunt cele trei localități care se adaugă la cele în care locuitorii se pot pensiona mai devreme din cauza poluării
Foto: Pixabay.

Trei localități urmează să se adauge listei deja existente a celor care dau posibilitatea persoanelor care au locuit acolo cel puțin trei decenii să beneficieze de o reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani, dat fiind nivelul poluării de acolo, potrivit unui proiect de lege.

Locuitorii din Turburea, Borsec și Grințieș se vor putea pensiona înainte de termen

Mai exact, locuitorilor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit peste 30 de ani li se vor alătura și cei din Turburea, judeţul Gorj, din Borsec, judeţul Harghita, și cei din Grinţieş, judeţul Neamţ.

Cei care au locuit multă vreme în zone foarte poluate primesc doi ani de scutire din partea statului

Legea pensiilor (263/2010) prevede că cei ce au locuit multă vreme în anumite zone poluate pot să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, fără a li se aplica penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale. În cazul pensionării anticipate parțiale se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei.

Extinderea listei localităților poluate este necesară, potrivit parlamentarilor, deoarece în comuna Grinţieş este cel mai mare zăcământ de uraniu din întreaga ţară, exploatat până în anii 2000, iar în localitatea Borsec a funcționat, ani la rând, mina cu același nume, iar din cauza activității de extracție, preparare și ardere a cărbunelui, oamenii din zonă au fost expuși noxelor și pulberilor cu efect nociv asupra organismului.

Cea mai recentă modificare a listei localităților poluate în care se poate ieși mai devreme la pensie a avut loc la sfârșitul lunii mai, fiind cea de-a opta din ultima perioadă.

Aici este lista întreagă a localităților în care se aplica legea până acum.

Urmăriți B1TV.ro și pe