Noul șef al Fondului de Mediu cere audit extern privind blocajul de la „Casa Verde Fotovoltaice”: Cum s-au cheltuit 13 milioane de euro din fonduri europene fără niciun rezultat

Noul șef al Fondului de Mediu cere audit extern privind blocajul de la Casa Verde Fotovoltaice: Cum s-au cheltuit 13 milioane de euro din fonduri europene fără niciun rezultat
Foto: pixabay.com

Noul președinte al Administrației Fondului de Mediu, Mihail Dan Dojană, a avut o primă reacție după ce presa a relatat cum programul „Casa Verde Fotovoltaice” a fost un eșec total și o risipă de 13 milioane de euro din bani europeni pentru că nici măcar un cetăţean nu a reușit să îşi producă singur energia din surse curate iar viteza cu care AFM derulează acest proiect este foarte redusă, nefiind instalat încă nici măcar un sistem fotovoltaic. (Detalii AICI)

În poziția sa, Dojană susține că a găsit programul blocat la venirea la șefia AFM, iar softul prin care firmele de instalatori au introdus dosarele pentru persoanele fizice interesate de subvenţia de până la 20.000 de lei pentru instalarea unui sistem fotovoltaic acasă nu funcţionează la parametrii necesari.

„Este inexplicabil blocajul proiectului dacă stăm să ne gândim că programul a început cu etapa validării instalatorilor în 25 ianuarie 2019. Am găsit Casa Verde – Sisteme Fotovoltaice blocat de un soft achiziționat dar nefuncțional la parametri necesari, o echipă de evaluare aprobată de fosta conducere fără competențele evaluării și multe alte hibe. Întregul proiect, inclusiv distribuția fondurilor în cadrul acestuia au fost stabilite de asemenea în anii anteriori. De aceea, analizăm inclusiv ideea unui audit extern asupra felului în care proiectul a fost gestionat în 2019. În paralel, înțelegem așteptarea populației legată de acest proiect dar și nevoia de a da startul unei piețe de mici producători de energie în România. Ca atare, încercăm să îndreptăm din mers acest program și să-i dăm ritmul așteptat de populație”,spune președintele AFM Mihail Dan Dojană, conform economica.net.

În acest condiții, președintele AFM arată că va cere un audit extern pentru a se analiza felul în care s-a derulat programul „Casa Verde Fotovoltaice”.

Redăm mai jos integral precizările AFM:

Referitor la infomațiile apărute în presă privind Programul Casa Verde – Sisteme Fotovoltaice, Administrația Fondului pentru Mediu face următoarele precizări:

1. Programul Casa Verde – Sisteme Fotovoltaice este un program cu o valoare totală de 616 milioane de lei.

2. Din această sumă 510 de milioane de lei (aprox. 106 milioane de euro) reprezintă fonduri europene și 106 milioane de lei (aprox. 22 de milioane de euro) fonduri din bugetul AFM.

3. Întreaga sumă finanțată atât din fonduri europene cât și din bugetul AFM este alocată pentru o perioadă de 35 de luni (2019-2022) de derulare a programului.

4. În total, în cele 35 de luni de derulare, programul se va adresa unui număr de 26.000 de beneficiari.

5. Din suma totală alocată programului 550 de milioane de lei (aprox. 115 milioane de euro) sunt destinați finanțării sistemelor fotovoltaice pentru populație, în cuantum de 90% din costul unui astfel de sistem.

În ceea ce privește restul sumei de 63 de milioane de lei (aprox. 13 milioane de euro) sumă despre care presa vorbește că a fost integral cheltuită înaintea montării panourilor fotovoltaice, Administrația Fondului pentru Mediu face următoarele precizări:

1 Întreaga sumă este alocată tot pentru cele 35 de luni de derulare a programului

2. Până în acest moment din cele 13 milioane de euro, Administrația Fondului pentru Mediu a cheltuit 18.000 de euro, costuri necesare pentru dezvoltarea softului prin care instalatorii validați au depus on-line aplicațiile populației

3. Totodată, menționăm că, până la această oră costurile cu angajații implicați în proiect sunt zero.

4. Restul sumei, va fi distribuită în cele 35 de luni de derulare a programului după cum urmează:

– Aproximativ 62 milioane lei – costuri cu cei 97 de oameni angajați pentru derularea programului la nivel național și pentru atingerea dezideratului programului: montarea sistemelor fotovoltaice în România. Precizăm că, membrii echipei de implementare a proiectului ocupă diferite poziții: personal pentru evaluare, implementare și monitorizarea proiectului. Precizăm totodată că, un angajat implicat in program poate fi remunerat lunar cu o sumă de la 233 euro până la 1100 de euro, în funcție de orele prestate în implementarea proiectului.

– 420.000 lei costuri obligatorii de audit a proiectului

– 112000 lei costuri alocate softului de evaluare a dosarelor depuse

– 140.000 de lei costuri de promovare a proiectului.

În același timp, menționăm că la începutul mandatului noii conduceri a Administrației Fondului pentru Mediu, proiectul Casa Verde – Sisteme Fotovoltaice era blocat. În prezent, a fost depășită și încheiată faza depunerii dosarelor în program, Casa Verde – Sisteme Fotovoltaice fiind acum în faza de evaluare a dosarelor.