Stațiunea Eforie de Nord a devenit una dintre cele mai populare stațiuni de pe litoralul românesc. Se pare că odihna la Mamaia a fost dată uitării. Tot mai mulți turiști se îndreaptă spre frumoasă stațiuni, cu prețuri moderate.
Comercianții s-au adaptat cererii mari și au încercat să nu exagereze cu prețuri. Astfel, zece gogoși au ajuns să coste 15 lei. O porție de hamsie costă doar cinci lei, un draft de bere costă între patru și șase lei, iar o felie de pizza e șapte lei, notează cancan.
După doi ani de pauză pe plajele din România, în care au fost alungați de criza sanitară, vânzătorii de porumb și gogoși au revenit în număr foarte mare pe litoral.
Degeaba sunt amendați cei care vând pe litoralul din România, deoarece cei mai mulți dintre aceștia continuă să îi ademenească pe turiști cu diverse preparate, de exemplu porumb și gogoși, care sunt ținute în soare ore în șir.
Medicii infecționiști atrag atenția asupra faptului că dacă dorim să cumpărăm porumb fiert, gogoși sau clătite vândute în condiții de călsură, riscăm să ne stricăm vacanța și să facem inclusiv hepatită.
Cora Maxim Mitroi, medic infecționist, spune că românii se expun la diverse riscuri și boli, asta dacă aleg să cumpere de la vânzătorii care țin ore în șir produsele în soare.
„Riscul epidemiologic de a face toxiinfecții alimentare, gastroenterocolite acute, bolile sezonului este crescut. Există riscul de a contracta diverse viroze gastrointestinale, dar nu numai, și o hepatită acută cu transmitere fecală-orală, cum este hepatita A și E”, a explicat Cora Maxim Mitroi.
Administratorii plajelor din România recunosc că sunt atât de mulți vânzători în unele zile, încât îi deranjează pe turiștii de aici. Degeaba sunt chemați polițiștii locali sau jandarmii, fiindcă vânzătorii se tot întorc pe litoral și continuă vânzările.