Cât cheltuie părinții pentru rechizitele copiilor, la început de an școlar

Cât cheltuie părinții pentru rechizitele copiilor, la început de an școlar

Începerea şcolii – motiv de bucurie pentru copii dar şi de îngrijorare pentru părinţi. Numai dacă ne gândim câţi bani scot aceştia din buzunare pentru ca odraslelor să nu le lipsească nimic la revederea cu colegii şi profesorii ne dăm seama că şi în perioadă de criză cheltuielile sunt tot cheltuieli. Aproximativ 400 de lei este bugetul pe care părinţii îl împart pentru rechizitele şi uniformele pentru copii.

Cei 400 de lei sunt daţi  pe uniformă, ghiozdan şi rechizitele de bază iar după începerea anului şcolar urmează  să apară noi cheltuieli.

Practic pachetul de bază pentru pregătirea şcolii include  uniforma, ghiozdanul  şi câteva rechizite, de la  penar, stilou şi  creioane colorate, până la  hârtie creponată, foarfecă, lipici şi o carte de colorat.

Între 80 şi 100 de lei costă uniforma pentru fete. Iar bluzele, dresurile şi pantofii care o completează, încă aproximativ 100 de lei.

Pentru ghiozdanul echipat cu materialele de bază este nevoie de încă 200 de lei, spune o învăţătoare care este şi mama unei fetiţe care începe de luni şcoala.

La ghiozdane, câte modele atâtea preţuri, mai exact acestea variază între 30 şi 120 de lei. Un penar costă 15 lei, un stilou poate costa 10 lei , dar şi peste 20 de lei.  Setul de creioane însă  cost între patru şi şapte lei. De asemenea,  trusa de creioane colorate, ca şi cea de carioci se găseşte la preţuri  între patru şi 16 lei.

Iar cheltuielile nu se opresc aici. Setul de manuale necesar, caietele auxiliare – toate sunt de asemenea necesare în clasă.

Despre banii din fondul şcolii, majoritatea învăţătorilor spun că aici banii vin din donaţii de la părinţi, iar cuantumul este stabilit de aceştia.