Cătălin Stribea, câteva cifre de la ANAF: E important să vezi ce gândește și cealaltă parte. Mai ales că și ei știu că pleacă cu o imaginea de ”cea mai coruptă și birocratică instituție.” Așadar, cum arată imaginea de dincolo?

Cătălin Stribea, câteva cifre de la ANAF: E important să vezi ce gândește și cealaltă parte. Mai ales că și ei știu că pleacă cu o imaginea de ”cea mai coruptă și birocratică instituție.” Așadar, cum arată imaginea de dincolo?

Acțiunile ANAF legate de campania pentru bonuri fiscale, impozitarea bacșișului sau colectarea prejudiciilor rezultate din infracțiunile de corupție au adus numeroase reproșuri inspectorilor fiscali. Pe blogul său, Cătălin Striblea prezintă și viziunea celeilalte părți, după o întâlnire cu șeful ANAF, Gelu Diaconu.

„Mai bine de jumătate din încasările pe care ANAF le face pentru buget, aproximativ 60 la sută se fac în zona București-Ilfov. Asta este o chestiune îngrozitoare pentru România, care arată o debalansare dramatică a țării.

ANAF cheltuiește 11 mii de lei la un milion adunat. Cei de acolo cred că e cea mai bună investiție pe care o poate face statul român. ”Pe care o poate face” e termenul corect pentru că ANAF se plânge că nu are nici oameni, nici spații destule cu care să-și facă treaba”, scrie jurnalistul.

În ciuda acțiunilor, contribuțiile persoanelor fizice se ridică la 1,7 la sută, ceea ce explică de ce nu se concentrează resurse mari la acest nivel. “Știu că nouă ne-ar plăcea să fie verificați toți șmecherii cu mașini și iahturi, dar aparent nu e rentabil. Există însă un control prin sondaj care a fost făcut pe câteva sute de persoane. Lista o să fie mărită și vizează și conturi din străinătate. Nu o să știm rezultatele sale din cauza secretului fiscal, ceea ce mie mi se pare greșit. Lumea vrea să vadă că inechitatea e trasă la răspundere”.

Referitor la spectacolul de imagine, jurnalistul susține că aceste acțiuni vor să trezească un sentiment de temă.

„Puteți să-i înjurați până vă plictisiți, nu o să renunțe. Chiar dacă o să mai existe și victime colaterale, deși asta mie mi se pare greșit. Apropo, se pare că acțiunile în cârciumi au fost făcute pe baza unei analize rezultate din date anterioare. Cum știți voi niște pub-uri din Regie care nu au dat niciodată bonuri, așa le știe și ANAF-ul”, scrie Striblea.

“ANAF nu se concentrează pe recuperarea prejudiciilor din corupție pentru că sumele sunt prea mici în ansamblul general. Sechestrele aplicate ar fi undeva în jur de 300 de milioane de euro. Problema de imagine este însă mult mai complicată și dă impresia că niște oameni vinovați scapă nepedepsiți”, mai adaugă acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe