Cătălin Striblea: Dacă Victor Ponta va demisiona, cel mai probabil o va face în condițiile sale

Cătălin Striblea: Dacă Victor Ponta va demisiona, cel mai probabil o va face în condițiile sale

Jurnalistul Cătălin Striblea face, pe blogul personal, o analiză a evenimentelor din ultima vreme legate de scandalul creat în jurul premierului Victor Ponta.

Realizatorul emisiunii Ultimul cuvânt de pe B1 TV susține că, dacă Ponta va demisiona, “cel mai probabil o va face în condițiile sale”.

Totodată, Striblea este de părere că PSD are cea mai mare structură c lientelară din întreaga țara: “PSD are o rezervă de cadre și oameni pe care poate oricând să-i pună în funcții de la ministru până la portarul școlii.”.

În ultimele zile au circulat tot felul de speculații cu privire la demisia lui Ponta de la Palatul Victoria și cine va fi înlocuitorul acestuia. Unul dintre numele vehiculate pentru preluarea funcției de premier este cel al vicepremierului Gabriel Oprea, președintele UNPR.

În acest context, Striblea prezintă în 5 puncte firul evenimentelor derulate pe scena politică.

„1. La sfârșitul săptămânii conducerea PSD se pregătise pentru două variante. Prima era un război de lungă durată dus cu toate armele împotriva sistemului asupritor care vrea să-l scoată pe Ponta de la putere. A doua era o strategie de ieșire a lui Ponta, cu o cedare a locului către generalul Oprea. În fapt, Victor Ponta îi punea demisia pe masă lui Klaus Iohannis și îi arată că are o majoritate cu care să meargă mai departe. El s-ar fi dus la partid și ar fi rămas în fruntea lui.

2. Gabriel Oprea a împins pentru a doua mișcare cât s-a putut de mult. A făcut un tur de forță prin televiziuni, a dat mai multe interviuri, s-a profilat ca liderul corect, de care are România are nevoie. Nu cred că ați văzut mai multe răspunsuri corecte la întrebările cheie din România, în altă parte decât la domnul Oprea. Cu o excepție: cea în care a spus că Victor Ponta ar fi trebuit să-și dea demisia. Asta a enervat la culme activul de partid. Lumea s-a scuturat și a perceput exact ce ar  fi urmat să se întâmple: Gabi Oprea ar fi devenit omul de care toată structura PSD ar fi depins, iar asta ar fi fost complet inacceptabil.

3. Victor Ponta care începuse deja să cumpere timp în Turcia, fie pentru o opțiune sau alta, a început să primească mesajele partidului cam de duminică după-amiază. Interviul lui Oprea la ProTV a pus capac, iar rezultatul a fost că partidul i-a transmis un ”nu” imediat premierului. Drept urmare, ședința de guvern pe care ar fi trebuit să o prezideze Gabriel Oprea a fost anulată. Liviu Dragnea s-a dus de urgență la Istanbul pentru a vedea ce trebuie făcut mai departe. Și au hotărât că Ponta rămâne premier. Apoi a început o serie de vizite în teritoriu pentru a transmite partidului cum stă treaba.

4. Gabriel Oprea va accepta momentan că asta e situația și că trebuie să fie rezervat. PSD și UNPR se pregătesc de o fuziune sau măcar de liste comune pentru viitoarele alegeri. Din poziția de premier, ar fi avut mâna forte în aceste negocieri. Acesta este alt motiv pentru care PSD a refuzat să-l pună în fruntea bucatelor. Domnul Oprea știe acum că nu poate să întindă coarda foarte tare pentru că nu are alte liste pe care să intre. Și împinge probabil spre o fuziune. Odată realizată, pun pariu că va ținti rapid spre șefia partidului.

5. Victor Ponta se va întoarce după finalul sesiunii parlamentare, ca să evite alte cereri de la DNA. În orice caz, fără parlamentari la București, jocurile se vor domoli o perioadă. Până la revenire va avea și strategia clară pentru ce are de făcut. Știe că că nu mai are timp la Palatul Victoria și că trebuie să-și dea demisia, dar cel mai probabil o va face în condițiile sale”, scrie jurnalistul pe striblea.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)
18:02 - George Simion i-ar fi tăiat microfonul Dianei Șoșoacă la protestul din Piața Victoriei. Senatoarea s-a înfuriat: „Ăsta e Simion. Trădătorul. Și-a bătut joc de AUR. Rușine!” (GALERIE FOTO)
17:45 - Un bărbat a murit după ce un bolovan s-a prăbușit pe mașina sa în Defileul Jiului
17:28 - Al cincilea mesaj Ro-Alert pentru locuitorii din Roșia Montană: Evacuarea preventivă, imperativ necesară pentru protejarea vieții dumneavoastră. Există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze
17:13 - UPDATE: Incendiu în incinta Ocolului Silvic Măneciu. Suprafața afectată, aproximativ 1.000 de metri pătrați. Se acționează și pentru protejarea unui depozit de carburanți
17:00 - VIDEO. Un fost fotbalist din Liga 1 a fost pe teren la dezastrul din Indonezia: „Unii suporteri au încercat să vină după noi la cabine. Din ce știu, au murit 200 de fani și doi polițiști”
16:24 - Doi bărbați au fost împușcați într-un târg din județul Bacău. Scandalul a început de la prețul de la prețul strugurilor, spun polițiștii
15:10 - Primele imagini cu armata ucraineană intrând victorioasă în Lîman. A fost a lui Putin o zi