Cătălin Tolontan: Contractul dintre Loteria Română și Intralot a fost unul exemplar prin pagubele produse. Nici în cea mai proastă dispoziție a sa, presa română n-a închis ochii așa cum au făcut Serviciile și Parchetul!

Cătălin Tolontan: Contractul dintre Loteria Română și Intralot a fost unul exemplar prin pagubele produse. Nici în cea mai proastă dispoziție a sa, presa română n-a închis ochii așa cum au făcut Serviciile și Parchetul!

Jurnalistul Cătălin Tolontan scrie într-un editorial postat pe blogul său, despre contractul încheiat între Loteria Română și grecii de la Intralot, atrăgând atenția asupra întârzierii ”de decenii a serviciilor și a procurorilor de a prelua informații din presă”.

Precizând că povestea acestui contract, cu o vechime de aproximativ 15 ani, reprezintă ”un abuz de la cap la coadă împotriva contribuabilului român”, Tolontan susține că aceasta a fost cea mai grea investigație de presă la care a lucrat vreodată.

”Mă gîndesc că ceva asemănător pot spune și cei de la România liberă, Evenimentul zilei și Cotidianul, că mai multe ziare au contribuit la împingerea subiectului pe agenda publică”, notează jurnalistul.

Tolontan precizează că este rușinos că procurorilor le-au trebuit 15 ani pentru ca investigațiile lor ”să treacă dincolo de afacerea punctuală Copos – Cristea” și că aceștia au inclus articole de din ziare ca probe în dosar.

”De la Loterie, atît Intralot, cît și alte firme au cîștigat sute de milioane de euro în ultimii 15 ani. De zeci de ori am scris despre tulburele hîrtii prin care Intralot lua parte din cifra de afaceri a Loteriei pentru că a informatizat compania. A fost un contract exemplar prin pagubele produse. Și e rușinos că a fost nevoie de 15 ani pentru ca investigaţiile procurorilor să treacă dincolo de afacerea punctuală Copos – Cristea. Ne e penibil să ne lăudăm singuri, dar adevărul e că în Loteria 1 procurorii au inserat articole din ziare ca probe ale contextului afacerilor dintre cei doi. Le găsiți în dosar dacă nu credeți! Așa puteau face și în celelalte cazuri, însă nu s-a vrut”, notează Tolontan.

Jurnalistul critică dur tăcerea de 15 ani a oamenilor legii.

”În combinații erau băgați pînă la gît atît Sokratis Kokkalis, patronul lui Intracom și vechi client al afacerilor cu România lui Ceaușescu, cît și tot soiul de grei din serviciile și ministerele de la București. Cînd se bășică SRI sau DNA că de ce sîntem suspicioși, uite un motiv în plus! Jumătate din timpul unei generații a fost înghițit de complicitatea voastră. În cazul acesta, 15 ani de tăcere. În altele, 25 de ani! Exasperați, unii dintre oamenii care au vorbit cu noi au ales să se care în străinătate. Și nu e vorba că n-ați fi știut, pentru că informații aveați și în interior, atît de multe că v-ați umilit și cenzurat profesional pînă și propriii oameni, destui dintre ei făcîndu-și onest datoria”, scrie jurnalistul.

Acesta ține să precizeze că nici în cea mai proastă dispoziție a sa, presa nu a ales să tacă, așa cum au făcut Serviciile și Parchetul în acest caz, în care, subliniză jurnalistul, este vorba
despre întârzieri ”nu de ani, ci de generații”.

”Nici în cea mai proastă dispoziție a sa, „Jumătate-de-om-călare-pe-jumătate-de-iepure-șchiop”, presa română n-a închis ochii așa cum au făcut Serviciile și Parchetul! Nu sîntem nici deștepți, nici infailibili. Dar așa cum ne-am priceput, cu erorile și subiectivitățile noastre, cărînd în spate toți agenții acoperiți pe care ni i-ați infiltrat în redacții, am documentat o groază de abuzuri pe care voi le-ați ignorat. Nu discutăm aici de întîrzieri de un an, doi. Acestea sînt normale, că ziariștii scriu, iar procurorii trimit oameni în instanță, e cu totul altă responsabilitate, care cere timp, răbdare, probe. Discutăm nu de ani, ci de generații!”, se arată în editorialul citat.

”Ei n-au furat banii și i-au cheltuit în Elveția, dispărînd din viața publică, ci au continuat să-i învîrtă aici. Au poluat destine și au deformat mediul economic. Și-au cumpărat putere de decizie. Au avut slujitori în instituțiile statului și, desigur, în presă. Niciodată, media din România n-a trecut printr-un moment atît de greu. Mari firme de difuzare au intrat în insolvență. Vor urma și altele”, mai scrie Tolontan.

Jurnalistul își încheie editorialul cu precizarea că oamenii din presă au știut mereu care sunt costurile corupției pentru că au ținut urechea pe șina de tren a opiniei publice.

”Că ne va călca sau nu trenul, asta e. Dar ne-am făcut treaba”, conchide Tolontan.