Cătălin Tolontan, despre cartea scrisă de George Copos în timpul detenției: Și-a cumpărat cartea și libertatea

Cătălin Tolontan, despre cartea scrisă de George Copos în timpul detenției: Și-a cumpărat cartea și libertatea

Una dintre cărțile scrise de Goerge Copos în perioada detenției, care l-a ajutat să iasă mai repede din închisoare, este supectată de plagiat. Istoricul Cătălin Parfene a cerut Administrației Naționale a Penitenciarului să facă publică lucrarea științifică  întrucât teza respectivă are același nume cu lucrarea sa de master.

În acest context, jurnalistul Cătălin Tolontan se întreabă pe blogul său, în ce măsruă, o carte alcătuită aparent din colaje, poate fi considerată un bine public.

Cătălin Parfene, cel care a semnalat similitudinea tilurilor dintre lucrarea sa de diplomă și cartea lui Copos, aflat la Biblioteca Națională, dezvăluie două exemple din ambele lucrări:

„Totuși prima sa soție a fost o catolică Margareta, fiica unui voievod al Transilvaniei, Ladislau de Losonczi (1376-1391) sau Stibor de Stiborita (1395-1401, 1410-1414), acesta din urmă un nobil polon” – Parfene

„Prima soție a lui Alexandru cel bun, Margareta, pare să fie fiica unui voievod ardelean, Ladislau de Losonczi, sau a lui Stibor de Siboritza, se pare un nobil polon” – Copos

”Documentul, un hrisov domnesc din 1492, rezumă un veritabil program politico-cultural al domnilor români” – Parfene

”Actul domnesc se constituie într-un veritabil program politic și cultural al principilor români medievali” – Copos

Jurnalistul susține că o astfel de înlănțuire similară poate fi considerată plagiat, dar consideră că specialiștii sunt cei care trebuie să decidă acest lucru.

“Seamănă, dar e prea devreme să ne pronunțăm. După reguli strict academice, chiar și o simplă înlănțuire similară de acest gen este socotită plagiat. Vor vorbi, în timp, specialiștii. (..) Nimeni din statul român nu pare a fi în stare să explice esențialul: cine constată că o carte scrisă de un om închis îndeplinește condițiile pentru a îi oferi acestuia temeiul eliberării condiționate?” scrie jurnalistul.

El conchide cu ideea că George Copos și-a cumpărat atât cartea, cât și libertatea.

“Sînt multe întrebări, dar așa se întîmplă cînd se fondează o lume, cu migrene, păcăleli și urmărirea anevoiasă a faptelor. Copos și-a plătit singur cărțile la editura Niculescu, apoi a cumpărat tot tirajul. Și asta poate fi discutat”, conchide Tolontan.

Urmăriți B1TV.ro și pe