Catedrala Neamului, proiectată să dăinuie măcar 500 de ani și să reziste la cutremure de peste 8,5 grade pe scara Richter. Costurile pentru lucrările "la roşu", aproximativ 100 de milioane de euro

Catedrala Neamului,  proiectată să dăinuie măcar 500 de ani și să reziste la cutremure de peste 8,5 grade pe scara Richter. Costurile pentru lucrările "la roşu", aproximativ 100 de milioane de euro
Foto: buzznews.ro

Catedrala Neamului este construită în proporție de 60 la sută și, până în 2017, ar putea fi gata pentru a fi ținute slujbe. Costurile pentru lucrările „la roşu” sunt sub 100 de milioane de euro, iar construcția este proiectată să dăinuie măcar 500 de ani și să reziste la cutremure de peste 8,5 grade pe scara Richter, informează Gândul.

„Clădirea catedralei este proiectată să reziste la toate cutremurele de peste 8,5 grade pe scara Richter ce pot apărea într-o perioadă de 500 de ani. Într-o perioadă de 500 de ani putem avea opt-nouă cutremure de peste şapte grade pe scara Richter”, explică Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal.

„Până acum s-au utilizat 65 la sută din aceste cantităţi La un bloc de zece etaje, cu tot cu fundaţie, intră aproximativ 10.000 de metri cubi. Noi avem 100.000 de metri cubi, adică de zece ori mai mult. O mare parte, 25.000 de metri cubi de beton, 5.000 de tone de armătură, a fost folosită la fundaţie. Catedrala va fi gata la roşu în iunie 2017”, a mai spus Crăcăoanu pentru Gândul.

Construcția este susținută din donațiile credincioșilor, din colecta națională și din sumele alocate de guvern, primării și consilii județene.

„Cheltuielile au fost până acum de aproximativ 46 de milioane de euro, în care sunt incluse absolut toate, de la taxe, facturile emise, salarii, avize, ceea ce reprezintă peste 50 la sută din valoarea totală. Pentru biserică ar mai trebui 45 de milioane de euro, astfel că valoarea totală ar fi sub 100 de milioane de euro, «la roşu». Sperăm ca în 2017 starea ei să fie consacrată cultului, să fie închisă, acoperită cu ferestere şi uşi, să aibă catapeteasmă pictată, iar starea construcţiei să permită să se facă slujbe”, a afirmat părintele Nicolae Crîngaşu.

Ultima oră
21:19 - Virgil Popescu: Europa e dependentă mult de gazul rusesc. La fel și noi în perioada de iarnă. Dacă se întâmplă ceva în Ucraina, va fi afectată întreaga Europă. Avem diferite scenarii în calcul și știm ce avem de făcut (VIDEO)
21:14 - Vladimir Putin a trecut la nivelul următor. Rusia, China și Iran vor desfășura manevre navale comune
20:44 - Criza facturilor | Virgil Popescu: Vom pune în lege obligativitatea furnizorilor de a nu debranșa, de a reface facturile întocmite eronat și de a nu percepe penalități / Nimeni nu rămâne cu banii dați și nerecuperați (VIDEO)
20:30 - De ce au explodat prețurile facturilor la energie. V. Popescu, ministrul Energiei: „Eu cred că nu a fost incompetență” (VIDEO)
20:22 - Kim Jong-un face angajări. Condiții extrem de stricte pentru bodyguarzi
20:12 - Ministrul Energiei a anunțat noile măsuri în criza facturilor la electricitate și gaze naturale. Explicațiile lui Virgil Popescu (VIDEO)
19:41 - Andreea Bălan vrea să-și cumpere apartament în Dubai. Cum arată locuința pe care a pus ochii. „Investiția ar fi ceva, dar se poate plăti în rate, în 2 ani” (VIDEO, GALERIE FOTO)
19:23 - Cătălin Zmărăndescu (Survivor), criticat și de fiul său: „Eu v-am spus despre caracterul său. Și-a dat cu tesla-n cap” (VIDEO)
19:17 - Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat | Emilia Șercan: Ponta a invocat aceeași scuză și a rămas fără titlul de doctor / În universitățile militare impostura a fost încurajată / Sistemul a reacționat la dezvăluiri, blocând accesul la teze (VIDEO)
18:38 - Simona Halep şi-a aflat adversara din turul 2 de la Australian Open 2022. E o sportivă care a fost prinsă dopată în urmă cu trei ani