Caz revoltător! „Aşteptarea înseamnă moarte, au călcat pe cadavre”. Un bolnav de leucemie a fost ucis de birocrație

Caz revoltător! „Aşteptarea înseamnă moarte, au călcat pe cadavre”. Un bolnav de leucemie a fost ucis de birocrație
Foto: sanatate.bzi.ro

Un bărbat bolnav de leucemie dat statul în judecată pentru a-şi câştiga dreptul la viaţă, însă a murit cu puţin timp înainte ca instanţa să-i dea dreptate, potrivit adevarul.ro.

Bărbatul avea dreptul la un tratament de generaţie nouă pe care statul încă nu-l decontează pe motiv că încă nu s-a încheiat circuitul birocratic necesar pentru includerea pe lista medicamentelor gratuite.

„Aşteptarea înseamnă moarte, au călcat pe cadavre. Pentru un pacient cu cancer e mult şi o zi să-l amâni de la tratament, darămite luni de zile. Câţi au murit în 300 de zile? Domnul Niţă e doar un caz, dar sunt mii în România”, susţine Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Cezar Irimia a acordat un interviu pentru „Adevărul”, în care a explicat că pacientul a fost ucis de birocraţie. Acesta acuză lipsa strategiilor medicale, dar şi lipsa sau amânarea unor decizii vitale la vârful conducerii sistemului de sănătate, care generează cele mai grave probleme pacienţilor cronici.

În privința acestui medicament nu a fost elaborat un proiect de hotărâre de Guvern. „ANM a inclus medicamentul pe lista compensatelor fără criterii cost/volum, deoarece este un medicament „orfan“, cu adresabilitate foarte mică, deci fără un impact bugetar major. Medicamentele „orfane“ sunt favorizate de o directivă europeană. Cei de la Ministerul Sănătăţii au construit în martie o hotărâre de Guvern cu câteva molecule (medicamente), dar nu a fost finalizată”, a declarat Cezar Irimia.

Chiar dacă lipsa tratamentului a făcut foarte multe victime, „reprezentanţii ministerului spun că ar fi fost în interesul pacienţilor să mai aştepte ca să se dea o hotărâre cu mai multe molecule”, a mai precizat Cezar Irimia.

În România mor zilnic sute de mii de pacienţi care nu au acces la medicamentele care le oferă o alternativă, după ce au consumat toate posibilităţile terapeutice.

Întrebat dacă au mai fost cazuri în care pacienţii au dat statul în judecată pentru a-şi câştiga dreptul la viaţă, Cezar Irimia a declarat că „avem 165 de pacienţi care trăiesc, care şi-au obţinut dreptul la viaţă prin ordonanţă preşedinţială în urma unor procese. Deci, dreptul la viaţă, consfinţit de Constituţie, a trebuit să fie din nou câştigat în Justiţie”.

„Sunt peste 300 de zile de când aşteptăm anumite medicamente, ceea ce încalcă Directiva Europeană nr. 89, care spune că termenul maxim în care trebuie să fie evaluate medicamentele este de 180 de zile. Aşteptarea înseamnă moarte, au călcat pe cadavre. Pentru un pacient cu cancer e mult şi o zi să-l amâni de la tratament, darămite luni de zile”, a mai precizat Cezar Irimia.

Cezar Irimia a trimis o scrisoare deschisă către Guvernului României, Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Avocatului Poporului în care instituțiile „au dat doar exemplu domnului Niţă, dar ei ştiu situaţia reală din România. Adică, furăm cu camionul, iar cuantumul costurilor medicamentelor din spitale este de 22%. Asta în condiţiile în care, anul trecut, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate a făcut economii. Au făcut economii pe seama celor care au murit şi n-au mai apucat să facă tratamentele”.

Cezar Irimia a mai precizat că Ministerul Sănătăţii trebuie să actualizeze lista medicamentelor cu fiecare moleculă evaluată de Agenţia Naţională a Medicamentului.

În ceea ce privește moarte bolnavului de leucemie, Cezar Irimia a declarat că acesta „a murit cu zile, deşi avea dreptul la un tratament de nouă generaţie pe care statul încă nu-l decontează deoarece încă nu s-a încheiat circuitul birocratic necesar pentru includerea pe lista medicamentelor gratuite. Este cazul unui bărbat de 51 de ani, din Capitală, care suferea de o formă gravă de leucemie. Domnul Niţă nu mai răspundea la tratamentul decontat de stat, aşa că a dat în judecată Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru a primi pastilele care nu erau incluse în lista de compensate şi gratuite.

Medicamentele costau 1.000 de lei pe zi, aşa că nu şi-ar fi permis să le cumpere. Două zile mai târziu după ce a depus dosarul în instanţă, a murit. Agenţia Naţională a Medicamentului a aprobat în decembrie includerea pe lista de medicamente compensate a tratamentului care l-ar fi ajutat pe bolnav. Ministerul Sănătăţii a primit însă abia pe 23 februarie cererea de modificare a listei. O lună mai târziu, hotărârea de guvern a fost publicată pe site pentru a sta în transparenţă decizională. Nu a fost aprobată nici până azi”.

În acest caz, Ministerul Sănătăţii „a recunoscut că a întârziat intenţionat procedurile de modificare a listei cu medicamente compensate pentru a putea include şi alte tratamente”.

„Au mai fost introduse, doar pe partea oncologică, încă nouă medicamente şi molecule vitale pentru tratamentul acestor afecţiuni, pe lângă alte molecule. De ce s-a apelat la această formulă: pentru a evita un nou proces de transparenţă decizională, care ştiţi că durează 45 de zile calendaristice, şi alte circuite de avizare”, a fost explicaţia cinică a dată de Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.