CCR acuză din nou presiuni asupra judecătorilor și cere oprirea acţiunilor defăimătoare

CCR acuză din nou presiuni asupra judecătorilor și cere oprirea acţiunilor defăimătoare
Foto: impulstv.ro

Curtea Constituțională a acuzat din nou presiuni asupra judecătorilor Curții din partea membrilor clasei politice și a unor mijloace de informare în masă.

Curtea acuză, într-un comunicat ”actele denigratoare la adresa unora dintre judecătorii Curţii Constituţionale, cărora li se contestă moralitatea, integritatea, pregătirea profesională, produc grave prejudicii de imagine Curţii Constituţionale şi tind la decredibilizarea sa, punând sub semnul   îndoielii deciziile pe care Curtea le-a pronunţat. Se aduce astfel  atingere dispoziţiilor art.147 alin.4 din Constituţie, potrivit cărora deciziile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii,se încalcă normele democratice şi principiile statului de drept, cu consecinţe grave asupra stabilităţii instituţionale în România şi asupra imaginii internaţionale a ţării.”

În acest context, CCR a decis să facă un nou apel la autorităţile publice – Parlament, Preşedintele României, Guvernul României, Administraţia publică centrală, Administraţia publică locală, Autoritatea judecătorească – pentru a lua măsuri de oprire a acţiunilor defăimătoare la adresa Curţii Constituţionale.

De asemenea, solicită, prin intermediul aceluiași copmunicat, respectarea ” statutului Curţii Constituţionale şi a statutului membrilor acesteia.”
De altfel, imediat după publicarea deciziei de invalidare a referendumului, la începutul săptămânii, președintele Augustin Zegrean a declarat că se teme de presiunile care vor urma. Au existat presiuni și asupra judecătoarei Aspazia Cojocaru, mai ales după ce s-a aflat că aceasta ar fi înclinat balanța în favoarea invalidării referendumului. (Detalii AICI)

Până la anunțarea verdictului privind referendumul, judecătorii CCR s-au plâns în mai multe rânduri de ingerințe externe în actul de justiție prin presiuni venite din partea politicienilor (Detalii AICI si AICI).

Recent, ministrul de Externe, Titus Corlățean, a acuzat judecătorii CCR că au adus un prejudiciu de imagine și de credibilitate instituției prin verdictul asupra referendumului.

Citește AICI comunicatul integral al Curții Constituționale

Ultima oră
22:56 - Shakira, acuzată de evaziune fiscală în Spania. Ce sumă ar fi evitat cântăreața să plătească
22:50 - Emil Boc, despre OUG privind împrumuturile de Trezorerie: Se adresează primăriilor mici și mijlocii, pentru cofinanțarea proiectelor din fonduri europene sau naționale. Premierul a fost prompt (VIDEO)
22:41 - Mecanicul locomotivei responsabil pentru accidentul de la Fetești a fost reținut. Acesta se afla sub influența băuturilor alcoolice în momentul incidentului
22:17 - Sepsi Sfântu Gheorghe, a doua echipă românească eliminată la penalty-uri din Conference League. Spartak Trnava merge mai departe după două remize
22:07 - Bilanț tragic în Turcia din cauza incendiilor în apropiere de Antalya. Mai multe hoteluri au fost evacuate
22:02 - Natalia Gavrilița, candidata PAS la funcția de premier al Republicii Moldova. Cine este femeia propusă de pro-europeni pentru a conduce viitorul guvern de la Chișinău
21:40 - AUR solicită demisia lui Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, după ce zeci de copii au stat blocaţi mai multe ore în câmp, în trenul Mangalia-Arad
21:35 - Victor Negrescu: Cred că inclusiv dreapta are oameni care pot face mai multe pe fonduri europene decât Ghinea. Dacă nu accesăm banii din PNRR, toată România pierde, mai ales la împrumuturi (VIDEO)
21:23 - Președintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, anunță că îl va sprijini pe Florin Cîțu
20:56 - Marea Britanie, Spania și Grecia, printre țările europene aflate în zona roșie. CNSU a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic ridicat (DOCUMENT)