Ce este hantavirus. Care sunt simptomele și cum se transmite boala

Ce este hantavirus. Care sunt simptomele și cum se transmite boala
Foto: Pixabay

Hantavirusul face parte dintr- o familie de viruși răspândiți în general de rozătoare. Primul astfel de caz diagnosticat la Spitalul Parhon din Iaşi a fost în anul 2008.

De asemenea, sunt 3 tipuri de boli care pot fi declanșate de hantavirus: Sindromul Cardio-pulmonar Hantavirus (HCPS) – specific continentelor americane; Febră hemoragică cu sindrom renal (HFRS) – specifică Asiei și Europei;  Nefropatie epidemică (NE) – specifică numai Europei.

Cum se transmite hantavirusul

Principala cale de transmitere este inhalarea. Hantavirusurile sunt răspândite la oameni prin respirarea aerosolilor care conțin virusurile deversați de rozatoare prin intermediul fecalelor, urinei sau salivei.

Riscul de infectare cu hantavirus este crescut în rândul oamenilor din mediul rural. Speciile de rozătoare care pot fi purtătoare ai acestui virus periculos sunt: șobolanul de bumbac, șobolanul de orez, soarecele cu picioare albe, soarecele cu gât galben sau gulerat, sobolanul Cenușiu, soarece de câmp comun, chițcanul de pădure, conform redactia.ro, care citează cdc.gov.

Care sunt simptomele hantavirusului

Simptomele includ oboseala, febra și durerile musculare, în special în grupurile musculare mari – coapse, șolduri, spate și uneori umeri.  De asemenea, pot apărea dureri de cap, amețeli, frisoane și probleme abdominale, cum ar fi greață, vărsături, diaree și dureri abdominale.

Infecția cu hantavirus provoacă febră foarte mare, hemoragii puternice, tensiune scăzută, dureri lombare și abdominale puternice.

Medicii spun că această afecțiune foarte rară este diagnosticată cu precădere în rândul oamenilor care locuiesc la munte, în apropierea pădurilor, dar există astfel de riscuri și pentru cei care merg în vacanță la munte.

Un bărbat în vârstă de 72 de ani, din judeţul Neamţ, a fost dus în stare foarte gravă la Spitalul „Dr.C.I.Parhon” din Iaşi, unde a fost diagnosticat cu hantavirus. Pronosticul medicilor este rezervat. Ultimul caz a fost diagnosticat în 2019.

Tags: