Ce este valoarea Ct din testele RT-PCR. Detalii importante despre instrumente esențiale în lupta cu pandemia de COVID-19 (VIDEO)

Ce este valoarea Ct din testele RT-PCR. Detalii importante despre instrumente esențiale în lupta cu pandemia de COVID-19 (VIDEO)
Foto: Hepta.ro / DPA Images / AA/ABACA

Jurnaliștii India Today au realizat un clip video în care au explicat ce reprezintă valoarea Ct din testul RT-PCR și ce arată ea despre infecția cu SARS-CoV-2.

India Today a explicat ce este valoarea Ct din testele RT-PCR

Valoarea Ct este dată de numărul de cicluri de replicare necesare pentru a depista prezența virusului în organism. Un nivel mai mic al indicatorului înseamnă o încărcătură virală mai mare, a explicat jurnalista Sneha Mordani de la India Today.

ARN-ul extras din proba prelevată de la pacient este transformat în ADN, iar apoi este amplificat pentru a crea copii. În timpul procesului de amplificare, ADN-ul respectiv trece prin mai multe cicluri pentru a depista prezența virusului. Practic, aceste număr de cicluri este valoarea Ct.

Un pacient este considerat pozitiv la infecția cu SARS-CoV-2 dacă valoarea Ct este mai mică de 35. În schimb, dacă indicatorul este sub 24, înseamnă că este vorba despre un nivel înalt de infecțiozitate.

Valoarea CT arată încărcătura virală din gât, nu din plămâni. Pacientul poate fi asimptomatic și dacă indicatorul este la un nivel scăzut, însă la fel de valabilă este și reciproca.

Cel mai recent bilanț epidemiologic arată că în România au fost prelucrate în total 11.650.852 de teste RT-PCR. Lor li se adaugă cele 7.048.030 de teste rapide antigenice. Țara noastră a suferit un nou record negativ miercuri, când au fost raportate 34.255 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Urmăriți B1TV.ro și pe