Ce produse s-au scumpit cel mai mult în ultima perioada. Unele au prețuri și cu 14% mai mari

Ce produse s-au scumpit cel mai mult în ultima perioada. Unele au prețuri și cu 14% mai mari
Sursă foto: Pixabay

La final de an, inflația a înregistrat o creștere, odată cu scumpirile în val. Prețurile mai mari se datorează deficitului bugetar mare, măsurilor fiscale, dar și secetei. Analiștii sunt de părere că și în lunile următoare inflația va înregistra o creștere.

În august şi septembrie, scumpirile se mai domoliseră, însă în luna octombrie inflația a intrat din nou pe un trend ascendent. În prezent, am ajuns la o inflaţie de 4,7%, potrivit Observator News.

Produsele care s-au scumpit cel mai mult

Legumele, fructele, detergenții și serviciile sunt cele care s-au scumpit cele mai mult. Prețurile legumelor au crescut cu 11%, în timp ce fructele s-au scumpit cu 14%.

„În cazul nostru, seceta a fost mai severă. S-a reflectat rapid în preţurile legumelor şi fructelor, în trimestrul 3”, a declarat Mugur Isărescu, guvernator BNR.

În ceea ce prvește serviciile, cele poştale se clasează pe primul loc în topul scumpirilor, urmate de chirii şi cheltuielile de întreţinere ale casei, dar şi de serviciile din restaurante.

„Efectul schemei de plafonare a adaosului comercial. Comercianţii au fost nevoiţi să realoce costurile pe categorii de produse unde nu a fost plafonat adaosul. Unde cererea e relativ constantă”, spune Christian Năsulea, profesor de economie.

Alimentele a căror preț a scăzut

Prețul cătorva produse de bază, precum mălaiul, făina sau untul, a scăzut în ultima perioadă, însă nu semnificativ. De asemenea, aceeași schimbare pozitivă s-a putut observa și la gaze şi energie electrică.

Cu toate astea, analiștii se așteaptă ca lunile următoare inflația să își continue trendul ascendent.

„Ca urmare a măsurilor care vor fi luate anul viitor, să vedem alte creşteri de preţuri. Vom avea acest salariu minim european, care va începe să producă efecte. Efectul pe care îl vom vedea va fi o menţinere a puterii de cumpărare. Practic, cu bani mai mulţi, vom cumpăra aceleaşi lucruri pe care le cumpăram cu bani mai puţini”, adaugă Christian Năsulea, profesor de economie.

„Este inflaţia tuturor şi a nimănui. Este o taxă care se aplică la taxele anterioare, o taxă în cascadă. Este foarte greu de explicat oamenilor de unde apare această inflaţie. Oamenii nu o văd atât de uşor, aşa cum văd, de exemplu, o creştere de TVA”,  spune Cristian Păun, profesor de economie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:55 - Peter Szijjarto, despre alegerile parlamentare 2024: „Etnicii maghiari şi-au demonstrat voinţa de a avea o puternică reprezentare”
12:49 - Gigi Becali, întrebat dacă ar accepta să fie prim-ministru: „Dacă sunt împărat, pentru ce să fiu premier?”
12:28 - Claudiu Năsui: USR nu va participa la nicio guvernare care va face ceva rău României și care ar crește taxele (VIDEO)
12:22 - Poliția a înregistrat 343 de sesizări de posibile contravenții sau infracțiuni la alegerile parlamentare
12:07 - Claudiu Năsui remarcă o „încurcătură” pentru POT la alegerile parlamentare: „Legea nu prevede nimic în acest caz total improbabil. Nimeni nu știe cum se soluționează”
11:55 - Dan Vîlceanu: Sunt convins că fiecare se va întâlni cu fiecare, fără niciun fel de problemă / Scorul este unul care ne pune într-o situație de a intra copil de mingi la guvernare. Votul este pentru a trimite PNL în opoziție (VIDEO)
11:55 - Sociologul Gelu Duminică, despre alegerile parlamentare: „Semnalul este clar: clasa politică este obligată să se reformeze”
11:23 - Blocuri fără apa caldă și căldură în București chiar dacă avaria a fost remediată. Anunțul Termoenergetica
11:15 - Claudiu Târziu: AUR a spus din start că nu vizează o alianță cu PSD / Sunt diferențe majore de poziționare între AUR, SOS și POT / E greu de crezut că am putea ajunge la o înțelegere cu PNL și USR (VIDEO)
10:50 - Olaf Scholz, vizită surpriză la Kiev: „Germania va rămâne cel mai puternic susținător al Ucrainei din Europa” / Ultima oară fusese acolo alături de Klaus Iohannis