Ce șanse are eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie blocată de CCR. Augustin Zegrean: Cei care sunt acum în plată probabil o vor ataca, dar se vor împiedica de un lucru (VIDEO)

Ce șanse are eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie blocată de CCR. Augustin Zegrean: Cei care sunt acum în plată probabil o vor ataca, dar se vor împiedica de un lucru (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, a explicat miercuri seară, pe B1 TV, că nu este vorba despre o pensie specială a deputaților și senatorilor, ci despre o indemnizațiepe care parlamentariiau introdus-o și pe caretot ei au eliminat-o astăzi, iar „indemnizațiile acestea statul le plătește când are bani, și nu le mai plătește când nu mai are bani”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ce a declarat Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, despre eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

Parlamentul a adoptat, miercuri, eliminarea indemnizațiilor speciale pentru deputați și senatori, însă discuțiile privind o eventuală decizie de neconstituționalitate din partea CCR au fost stârnite de un amendament introdus de USR-PLUS, potrivit căruia, odată cu intrarea în vigoare a actului normativ respectiv, încetează și plata indemnizațiilor speciale aflate în vigoare. Judecătorii Curții stabiliseră deja că o prevedere de acest gen nu poate avea efecte în trecut, ci numai în viitor.

Întrebat de Tudor Mușat cât de plauzibilă este o sesizare a CCR din acest motiv, Augustin Zegrean a explicat: „Sigur că nu îi poate opri nimeni să sesizeze Curtea dacă vor să o sesizeze – și nu mă refer la parlamentari, pentru că înțeleg că aproape toți au fost de acord cu această aprobare, dar cei care sunt acum în plată probabil că vor ataca la Curtea Constituțională. Este o problemă aici. Se vor împiedica de un lucru. Când au făcut legea, în 2006, nu i-au spus pensie, i-au spus altceva. Dacă era pensie, puteam să discutăm și despre constituționalitate, dar asta nu este o pensie. Este o indemnizație și indemnizațiile acestea statul le plătește când are bani, și nu le mai plătește când nu mai are bani. N-are ce să facă Curtea Constituțională aici, mai ales că este vorba despre parlamentari. Ei și-au dat această indemnizație, ei și-au luat-o”.

Referitor la faptul că indemnizația a fost introdusă de parlamentarii dintr-o legislatură, dar eliminată în alta, fostul președinte al CCR a punctat: „Mulți dintre ei mai sunt și acum acolo”.

Augustin Zegrean a subliniat că este vorba despre o modificare adusă Legii privind statutul deputaților și senatorilor, care „nu are legătură cu alt segment al populației”.

Întrebat dacă în opinia sa posibilitatea ca legea să fie blocată de CCR este una limitată în acest moment, Augustin Zegrean a afirmat: „Da. Am citit și eu proiectul de lege, am văzut ce au adoptat. Nu văd ce ar putea să fie. Dacă ar fi așa cum se spune, că am auzit că spun unii că nu se poate, că legea retroactivează – nu retroactivează, pentru că nu le ia banii pe care i-au primit până acum, doar nu le mai dau de acum încolo.

„Nu e pensie. Nu e din legea pensiilor, nu are nicio legătură cu pensia. Era un ajutor sau o indemnizație pe care parlamentarii o primeau cadou, pentru că și-au petrecut acolo câțiva ani din viață”, a mai spus Augustin Zegrean.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)