Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (Secția Specială) rămâne o prioritate pentru Guvernul Orban. Cătălin Predoiu, ministrul Justitiei, a făcut dezvăluirea, care a prezentat stadiul acestei inițiative.
Cătălin Predoiu va organiza o dezbatere publică a proiectului pentru desființarea Secției Speciale, la Ministerul Justiției, în data de 24 iunie.
Ministrul din Guvernul PNL a declarat că procedurile pentru desființarea SIIJ sunt în plină desfășurare, iar „pasul decisiv” va fi făcut în momentul în care guvernanții vor fi siguri că proiectul va trece de Parlament.
„Desființarea SIIJ rămâne un obiectiv al Ministerului. Am făcut pași în această direcție. Vom face pasul decisiv când vor fi siguri că acest proiect va trece de Parlament. Voi intensifica discuțiile cu parlamentari din toate partidele pe acest subiect. De asemenea, am discutat și o voi face din nou cu primul-ministru, care sprijină fără rezerve toate obiectivele MCV.
La ora la care discutăm, capacitatea operațională a Ministerului Public de a face anti-corupție în sistemul judiciar este departe de ceea ce trebuie să fie. Crearea SIIJ a lovit DNA și a creat o vulnerabilitate Ministerului Public.
Nu procurorii sunt de vină pentru această situație, nici măcar cei din SIIJ, ci politicienii care nu înțeleg mecanismul judiciar sau care, mai grav, doresc dezorganizarea acestuia și a luptei anti-corupție. Dar, ceea ce au stricat un număr de politicieni vor repera alți politicieni, care sprijină justiția. Guvernul PNL va rezolva acest lucru, imediat ce condițiile din Parlament o vor permite”, a declarat Cătălin Predoiu, potrivit G4Media.
În mai, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat un aviz consultativ negativ pe proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cu 10 voturi „împotrivă” și 8 voturi „pentru”.
La începutul anului, președintele Klaus Iohannis sublinia că Secția specială trebuie desființată „prin procedură parlamentară”, și nu prin OUG, având în vedere votul dat de români la referendumul pe justiție din anul 2019, care a coincis cu alegerile europarlamentare.
„Secția specială, dacă rămâne varianta în picioare să se desființeze, atunci acest lucru trebuie făcut prin procedură parlamentară. Ordonanța de Urgență este exclusă, prin referendumul dat de români, care au spus că nu-și mai doresc Ordonanțe în domeniul Justiției”, afirma Iohannis.