Cererea de apă dulce la nivel global va depăși oferta cu 40% până în 2030

Cererea de apă dulce la nivel global va depăși oferta cu 40% până în 2030
Cele mai multe țări depind pentru aproximativ jumătate din aprovizionarea cu apă de evaporarea apei din țările vecine, sursă foto: captură YT

Lumea se confruntă cu o criză iminentă a apei, cererea urmând să depășească oferta de apă dulce cu 40% până la sfârșitul acestui deceniu, au declarat experții în ajunul unui summit al ONU privind apa.

Națiunile trebuie să înceapă să gestioneze apa ca pe un „bun comun global”

Guvernele trebuie să înceteze urgent să mai subvenționeze extracția și utilizarea excesivă a apei prin subvenții agricole direcționate greșit, iar industriile, de la minerit la producție, trebuie să fie obligate să își revizuiască practicile de risipă, potrivit unui raport de referință privind economia apei.

Națiunile trebuie să înceapă să gestioneze apa ca pe un „bun comun global”, deoarece majoritatea țărilor depind în mare măsură de vecinii lor în ceea ce privește aprovizionarea cu apă, iar utilizarea excesivă, poluarea și criza climatică amenință rezervele de apă la nivel mondial, afirmă autorii raportului.

Johan Rockstrom, directorul Institutului Potsdam pentru cercetarea impactului climatic și unul dintre principalii autori ai raportului, a declarat pentru The Guardian că actuala neglijare a resurselor de apă la nivel mondial duce la un dezastru. „Dovezile științifice arată că avem o criză a apei.

Folosim apa în mod abuziv, poluăm apa și schimbăm întregul ciclu hidrologic global, prin ceea ce facem. Este o triplă criză”.

Mariana Mazzucato, economist și profesor la University College London, de asemenea unul dintre autorii principali, a adăugat: „Avem nevoie de o abordare mult mai proactivă și mai ambițioasă a binelui comun. Trebuie să punem justiția și echitatea în centrul acestei probleme, nu este doar o problemă tehnologică sau financiară.”

Raportul marchează prima dată când sistemul global de apă a fost analizat în mod cuprinzător, iar valoarea sa pentru țări – și riscurile pentru prosperitatea acestora în cazul în care apa este neglijată – au fost prezentate în termeni clari.

Potrivit lui Rockstrom, multe guverne încă nu realizează cât de interdependente sunt atunci când vine vorba de apă.

Cele mai multe țări depind pentru aproximativ jumătate din aprovizionarea cu apă de evaporarea apei din țările vecine – cunoscută sub numele de apă „verde”, deoarece este reținută în soluri și livrată prin evaporare în păduri și alte ecosisteme, atunci când plantele absorb apă din sol și eliberează vapori de apă în aer, prin frunzele lor.

Raportul stabilește șapte recomandări cheie, printre care se numără reformarea guvernanței globale a resurselor de apă, creșterea investițiilor în gestionarea apei prin parteneriate public-private, stabilirea unui preț corect al apei și instituirea unor „parteneriate pentru o apă echitabilă” pentru a strânge fonduri pentru proiecte legate de apă în țările în curs de dezvoltare și cu venituri medii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)