Cererea de eliberare condiționată a lui Ioan Niculae, respinsă de Tribunalul Dâmbovița: Decizia instanței este definitivă

Cererea de eliberare condiționată a lui Ioan Niculae, respinsă de Tribunalul Dâmbovița: Decizia instanței este definitivă

Tribunalul Dâmboviţa a respins definitiv, marţi, cererea lui Ioan Niculae de eliberare condiționată, omul de afaceri fiind condamant la doi ani şi jumătate de închisoare în doarul „mită la PSD”, informează Mediafax

Astfel, magistraţii Tribunalului Dâmboviţa au respins ca nefondată, contestaţia formulată de Ioan Niculae la decizia din 31 august a Judecătoriei Găeşti, care luase decizia respingerii cererii de eliberare condiționată.

Potrivit motivării deciziei de pe 31 august, omul de afaceri nu a fost eliberat condiţionat pentru că perioada scurtă petrecută după gratii nu a convins instanţa că s-a îndreptat. Astfel, cererea lui Ioan Niculae a fost respinsă, întrucât acesta îndeplineşte doar una dintre condiţiile eliberării condiţionate.

„Concluzionând, potrivit articolului 59 si următoarele Cod penal (1969), pentru a putea beneficia de liberare condiţionată condamnatul trebuie să îndeplinească două condiţii: (1) să execute o perioadă minimă din durata pedepsei şi (2) să dea dovezi că s-a îndreptat şi se poate integra în societate”, se arată în motivare.

Ioan Niculae are de executat 914 zile de închisoare, iar fracția minimă de o treime, aplicată în cazul persoanelor de peste 60 de ani, pentru a putea fi eliberat este de 304 zile. Astfel, omul de afaceri a executat efectiv 139 de zile, la care se adaugă 150 de zile ca urmare a faptului că a scris cinci cărți și 16 zile pentru munca prestată în penitenciar.

În acest context, Ioan Niculae mai poate introduce o cerere de eliberare condiţionată la 60 de zile de la momentul în care comisia din penitenciar i-a examinat-o pe cea de faţă.

Omul de afaceri a fost condamnat pe 2 aprilie la doi ani şi şase luni de închisoare în doarul „mită la PSD”.  În acelaşi dosar au fost condamnaţi Gheorghe Bunea Stancu, la trei ani de
închisoare, Gheorghe Teodorescu şi Viorel Bărac, la doi ani şi şase luni cu executare.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul anului 2009 Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.