Certificatele de vaccinare ar trebui să fie la fel în toată lumea, anunță UE. Kyriakides: Vor fi un instrument important pentru cetățeni, atât pe parcursul, cât și după încheierea pandemiei

Certificatele de vaccinare ar trebui să fie la fel în toată lumea, anunță UE. Kyriakides: Vor fi un instrument important pentru cetățeni, atât pe parcursul, cât și după încheierea pandemiei
Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Statele membre UE vor ca certificatul de vaccinare să fie același în toată lumea. Acesta ar urma să aibă un aspect și un conținut valabil în toate țările din lume și să fie emis în același fortmat, fiind găzduit atât pe suport de hârtie, cât și electronic.

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, este de părere că va fi necesară o abordare comună, la nivel modnial, atât în ceea ce privește certificatele de vaccinare din timpul pandemiei, cât și ulterior, după ce infecția cu noul coronavirus va fi eradicată.

„În urma concluziilor Consiliilor Europene din 10-11 decembrie 2020, respectiv 21 ianuarie 2021, statele membre ale UE, cu sprijinul Comisiei Europene, au adoptat orientări privind dovada vaccinării în scopuri medicale. Orientările sunt menite să sprijine interoperabilitatea certificatelor de vaccinare, adică uniformizarea conținutului certificatelor de vaccinare, și să stabilească un set minim de date pentru fiecare certificat. De asemenea, orientările pun bazele unui cadru de încredere care să asigure autenticitatea și integritatea certificatelor, cadru la care va continua să se lucreze în cadrul rețelei eHealth, inclusiv pentru a se specifica în continuare măsurile necesare de protecție a datelor și de securitate”, informează un comunicat al Comisiei Europene.

Certificatul de vaccinare ar putea fi emis pe hârtie și în format electronic

Totodată, este în discuție un sistem care să poată găzdui atât un certificat în format electronic, cât și un certificat de vaccinare valabil pe suport de hârtie.

„Salut adoptarea orientărilor privind dovada vaccinării în scopuri medicale. Avem nevoie de o abordare comună asupra certificatelor de vaccinare și aștept cu interes continuarea cooperării cu Organizația Mondială a Sănătății pentru a extinde acest instrument la nivel mondial. Certificatele de vaccinare interoperabile vor fi un instrument important pentru cetățeni pe atât pe parcursul, cât și după încheierea pandemiei”, a precizat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Urmăriți B1TV.ro și pe